Україна буде інтегрована в оборонні програми Євросоюзу — деталі (ВІДЕО)

Засідання Європарламенту. Скріншот: uatv.ua

У Євросоюзі розраховують почати виплату 50 млрд євро макрофінансової допомоги Україні вже в березні цього року. Про це розповіла президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Сьогодні, 6 лютого, у Страсбурзі євродепутати обговорили синхронізацію роботи оборонного комплексу України з європейським, прискорення процесу інтеграції та збільшення військової підтримки, повідомляє FREEДОМ.

Український військово-промисловий комплекс починає інтеграцію в оборонні програми Європейського Союзу. Про це сьогодні у Страсбурзі на пленарному засіданні Європейського парламенту розповіла президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Вона нагадала, що торік країни Європейського Союзу поставили Україні військової амуніції на 28 млрд євро, а з наступного місяця і до кінця року ЄС поставить в Україну понад 1 млн снарядів.

“Ми повинні думати про оборонну промисловість України як про частину нашої власної оборонної промисловості. І саме тому ми залучили Україну до підготовки нашої власної оборонно-промислової стратегії. Це перший крок, який має призвести до інтеграції України в деякі з наших оборонних програм за згодою Європейського парламенту та Ради, де це необхідно. Це не тільки допоможе нам задовольнити оборонні потреби України, а й сприятиме зближенню та спільному плануванню між нашими збройними силами та оборонною промисловістю. Україна — майбутній член нашого Європейського Союзу, тому вона має стати набагато ближчою до нас. Також у сфері оборони”, — заявила Урсула фон дер Ляєн.

Також, учора, пізно ввечері Європейський парламент попередньо погодив виділення Україні 50 млрд євро.

“Ми вступаємо в третій рік агресивної війни Росії проти України. Я хочу використати цей момент, щоб оновити обіцянку, яку ми дали українському народу. Ми з вами та залишимося з вами. Слава Україні!” — сказала під час виступу президентка Європейського парламенту Роберта Метсола.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель нагадав, що оборона України стосується не тільки України, а й самого Європейського Союзу. За його словами, виділення 50 млрд євро — це хороший сигнал Вашингтону, щоб США прискорилися у виділенні своєї частини допомоги.

“І, нарешті, це рішення Європейської Ради є посланням усім тим, хто вірить у демократичні цінності та свободу. Це спосіб підтримати Україну, підтримати українців”, — наголосив Шарль Мішель.

Європейські чиновники проанонсували новий пакет санкцій щодо Росії до річниці її повномасштабного вторгнення в Україну. Це зробила міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лябіб. Зараз ця країна головує в Європейській Раді.

Читайте також: Незабаром Україна буде в нашому Союзі, — голова Єврокомісії

Нагадаємо, 6 лютого з дводенним візитом Україну відвідав високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

Прямий ефір