У столиці Росії силовики розігнали черговий протест дружин мобілізованих: чого боїться Кремль (ВІДЕО)

Протест дружин мобілізованих у Москві. Фото: SOTAvision

У Москві знову відбулися акції протестів дружин мобілізованих росіян. Жінки вимагали повернути з війни чоловіків. Але довго мітингувати вони не змогли, оскільки їх розігнали десятки поліцейських, повідомляє FREEДОМ.

Дружини російських мобілізованих знову вийшли на протести. Кремль настільки злякався кількох десятків жінок, що випустив до них стільки ж силовиків.

“Ви перешкоджаєте. Ви затримуєте людину, яка нічого не порушила і чомусь утримуєте її”, — звернулася до поліцейського одна з мітингувальниць.

Учасниці російського руху “Шлях додому” щосуботи покладають квіти до вічного вогню, щоб вшанувати пам’ять загиблих на війні, а також нагадати про вимогу повернути з фронту мобілізованих у 2022 році чоловіків. Здебільшого, це родичі мобілізованих.

Варто зазначити, що акція проводиться вже вдев’яте.

“У цього руху є свої перспективи з урахуванням того, що дедалі більше жінок, чи то матері, чи то дружини, чи то сестри, залишаються без чоловіків. Чи то розуміють, що їх використовують як “гарматне м’ясо”, — вважає політолог Руслан Айсін.

На плакатах у протестувальників часто написано: “На них там не чекають”, “На них там вбивають”, “Там чекають на своїх мужиків” і “Не беріть зброю. Беріть квіти”. Помітингували недовго. Через деякий час поліція почала затримувати журналістів, які висвітлювали акцію “Шляхи додому”, їх запакували в автозаки та повезли у відділення поліції.

“Журналістам висвітлювати будь-які заходи, які формально спрямовані проти влади, не дають. Головне, чого боїться влада, — це широкого висвітлення, тому що ми живемо в інформаційному суспільстві, і інформація є одним із головних продуктів споживання. Відповідно, картинка — це те, що формує сприйняття людини, тому влада злякалася, що це може дійти до широких мас, та ще й напередодні виборів”, — пояснив політолог Руслан Айсін.

Жінки намагалися перекрити дорогу, але марно. За підсумком: 27 затриманих, більшість із них журналісти. Серед затриманих є навіть репортери закордонних видань. Крім того, силовики затримали правозахисників. Самих же жінок не чіпали.

“Всілякі закони, які зараз в умовах воєнного часу обмежують будь-яку діяльність такого типу і забороняють критику. Зараз ухвалили закон, згідно з яким у всіх, хто буде звинувачений у поширенні “фейків”, “дискредитації армії”, вилучатимуть майно. Тобто, людину можуть засудити та відібрати все, що в неї є. Усе зроблено для того, щоб люди сиділи, мовчали й нічого не говорили проти війни”, — зауважив політолог Руслан Айсін.

Проте прокуратура Москви попередила про відповідальність за участь у протестах, зазначивши, що вони не були узгоджені з місцевою владою.

Читайте також: Кремль знає методи придушення таких ініціатив, як рух дружин мобілізованих — деталі від політтехнолога

Нагадаємо, директор Центру досліджень громадянського суспільства, політолог, політтехнолог Віталій Кулик заявив, що влада в Росії може вжити жорстких заходів для придушення будь-яких проявів протесту напередодні президентських виборів. Вони мають відбуватися за повної тиші та повної підтримки електорату президента Володимира Путіна.

Прямий ефір