Кремль знає методи придушення таких ініціатив, як рух дружин мобілізованих — деталі від політтехнолога

Дружини російських мобілізованих вийшли на протест. Фото: t.me/sotaproject

У Росії рух дружин та матерів мобілізованих на війну чоловіків — не нове явище, і влада вже володіє методами придушення подібних ініціатив, зокрема, провокуючи внутрішні розколи. Про це сьогодні, 5 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор Центру досліджень громадянського суспільства, політолог, політтехнолог Віталій Кулик.

“Це ж тенденція з Першої чеченської війни. Комітет солдатських матерів організовував акції протесту. Але якщо раніше це було більш можливим, скажімо так, з ними намагалися домовлятися, їх намагалися купити, намагалися вести якусь політичну канву, то потім їх ігнорували. Це явище не нове для російської політики”, — сказав він.

Як він зазначив, у Росії вже розроблено методи взаємодії з подібними самоорганізованими ініціативами для того, щоб припинити їхню діяльність.

“Перебивають, розколюють, намагаються купірувати, але не дати поширити інформацію, вносять різноманітні внутрішні розколи… Але, як показує практика, спочатку з’являються Комітети солдатських матерів, потім акції протесту, а потім це виходить у політичну площину. Зрештою це впливає і на сам режим”, — наголосив Кулик. 

Політтехнолог звернув увагу на те, що сьогодні Кремль застосовує репресивні заходи проти тих, хто поширює інформацію, але не зачіпає при цьому самих родичів, дружин і матерів військовослужбовців.

“Пов’язано це з тим, щоб не створювати ще більше картинки, — не нагнітати лінію захисту прав військовослужбовців. Але Кремлю доведеться якимось чином із цим працювати або піти на повну заборону і репресії, тобто обмежувати можливості поширення інформації. Ми ж розуміємо, що будь-які репресії щодо родичів військовослужбовців — це демотиватор для фронту”, — підсумував Віталій Кулик.

Читайте також: Російська влада боїться розголосу, — Давлятчин про затримання журналістів на акції біля Кремля

Нагадаємо, 3 лютого біля стін Кремля відбулася акція дружин мобілізованих. Як і в минулі рази, вони вимагали негайної демобілізації. В акції брали участь близько 200 осіб. Цього разу поліція не церемонилася з жінками — відправляла в автозаки і відвозила в поліцейські відділки. 

Прямий ефір