Матері та дружини мобілізованих у РФ вимагають повернути чоловіків додому, їхні акції стають дедалі масовішими, — Давлятчин

Ілля Давлятчин. Скріншот: uatv.ua

З кожним місяцем протести матерів та дружин в Росії, які вимагають повернути насильно мобілізованих чоловіків додому, набувають масштабів. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів журналіст Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин.  

“Ми спостерігаємо як акції з місяця в місяць стають дедалі масовішими. Спочатку там були буквально пара, навіть якщо не десятків, більше десь 10 дружин мобілізованих, і все на цьому. Але зараз ми бачимо, що цих жінок стає все більше і більше”, — сказав він.

За його словами, дружин і матерів почали підтримувати і російські опозиційні структури. 

“Хоч у чомусь опозиція об’єдналася. Вона об’єдналася в тому, що потрібно, по-перше, засудити злочинну війну проти України, а по-друге, вимагати повернення назад тих людей, яких насильно мобілізували, відправили на фронт”, — зазначив журналіст.

Давлятчин наголосив, що кількість протестувальників збільшується, оскільки російська влада не вирішує їхньої головної вимоги.

“По-перше, вона не повертає чоловіків із фронту. По-друге, вона в принципі не чує їх. Мені здається, дуже показовим є те, що сьогодні було по російському телебаченню. Як ви думаєте, скільки секунд з ефірного часу пропагандистських передач було приділено протестам біля Кремля? Нуль секунд. Зрозуміло, що наказ із Кремля — купірувати і не помічати цей протест. І тим самим Кремль заганяє себе в кут, тому що проблема не вирішується”, — підсумував Ілля Давлятчин.

Читайте також: Російська влада бореться з висвітленням протестів родичів мобілізованих, тому затримує журналістів — думка

Нагадаємо, 3 лютого біля стін Кремля відбулася акція дружин мобілізованих. Як і в минулі рази, вони вимагали негайної демобілізації. В акції брали участь близько 200 осіб. Цього разу поліція не церемонилася з жінками — відправляла в автозаки і відвозила в поліцейські відділки. 

Прямий ефір