Багато народів залишилися у вигляді російських колоній, Кремль їх експлуатує і принижує, — Джердж

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Україна ретельно дотримується прав національних меншин, Росія ж корінні народи експлуатує і принижує. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова Громадської ліги “Україна – НАТО” Сергій Джердж.

“Київ завжди був надією для поневолених народів Росії. 105 років тому в Києві, в Україні відбувся Форум поневолених народів Російської імперії. Перший президент України Грушевський назвав цей з’їзд золотим сном народів, тому що всі говорили про незалежність, про автономію, необхідність культурної автономії, про відродження своїх народів, націй. Багато часу минуло з того з’їзду. Деякі народи здобули незалежність, як Україна, але багато хто залишився далі у вигляді російських колоній. І Росія продовжує їх гнобити так, як робила останні сотні років: знищувати етнос, культуру, насміхатися з мови, знущатися з культури, нівелювати їх”, — сказав він.

Але водночас, за словами експерта, Росія паразитує на цих народах, виснажує їх економічно.

“Де потрібне “живе м’ясо” для вбивства — це насамперед ці народи. Якщо потрібно на “м’ясні” штурми когось посилати, то це обов’язково буряти, чеченці, башкири, татари”, — каже Джердж.

Незрозуміло тільки те, як самі ці люди не розуміють, чому їх використовують.

“Тому що тут вигода в будь-якому разі для Кремля така цинічна. Якщо ці люди вбиватимуть українських громадян, для Кремля це добре. Якщо вони загинуть тут в Україні (з боку ЗСУ дадуть відсіч, вони загинуть тут), для Кремля це теж добре, тому що менше буде бурят у Бурятії, менше чеченців буде в Чечні. Відповідно, менше проблем для такої метрополії, для імперії російської. Для того, щоб далі тримати під контролем ці народи і далі їх експлуатувати і всіляко принижувати”, — підсумував Сергій Джердж.

Читайте також: Нівеляція можливостей ОБСЄ за роки війни в Україні сприяла тому, що Росія дедалі більше відчувала свою безкарність, — Джердж

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ОБСЄ зайнятися правами нацменшин у Росії. Він нагадав, що РФ активно мобілізує на війну проти України саме представників корінних народів. Так вона намагається продовжити агресію та проводить етнічні чистки на власній території.

Прямий ефір