Нівеляція можливостей ОБСЄ за роки війни в Україні сприяла тому, що Росія дедалі більше відчувала свою безкарність, — Джердж

Спостерігачі СММ ОБСЄ. Фото: osce.org

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) має зазнати змін і трансформацій. Усі 10 років війни ОБСЄ була присутня в Україні, але практично нічого не зробила. Росія відчула свою безкарність в ООН, з боку ОБСЄ, ЄС і НАТО. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив голова Громадської ліги “Україна – НАТО” Сергій Джердж.

“І які успіхи у цієї організації щодо запобігання кровопролиттям, щодо того, щоб на чисту воду вивести всі злочини Росії? Ну, фіксація була якихось порушень. До того ж ми знаємо, що Росія займала впливове становище в ОБСЄ, фінансувала цю структуру. Відповідно, багато кадрів працювали російські. Звичайно, ці люди були пов’язані з ФСБ, вони впливали на підбір кадрів, які прямували до України. Не секрет, що це були іноді люди з деяких країн колишнього Радянського Союзу. І вони тут просто відмовлялися фіксувати порушення. Порушення на той час були такого плану, що представникам ОБСЄ вказували, що російські танки виїхали на територію, і це є порушення чинних домовленостей, потрібно це фіксувати, це не громадянська війна, а російські війська, що видно з маркування, з техніки, яка є на горизонті. Але на що представники ОБСЄ деякі говорили, що це трактори, сільськогосподарська техніка, немає там жодних танків. І на цьому розмова закінчувалася. Тобто це повна нівеляція всіх можливостей цієї організації”, — розповів він.

Потім, нагадав Джердж, був період, коли Росію вигнали з цієї структури. Але згодом провели голосування, щоб повернути Росію до ОБСЄ. Причиною тому була необхідність дати можливості російським громадянам писати скарги в цю структуру.

“Тому що, якщо Росія не буде членом ОБСЄ, росіяни не зможуть писати скарги. Що це змінило в поведінці Росії? Абсолютно нічого. Це просто сприяло тому, що Росія дедалі більше відчувала свою безкарність — безкарність в Організації Об’єднаних Націй, безкарність з боку НАТО, Європейського Союзу та безкарність в ОБСЄ — структурі, покликаній захищати безпеку, налагоджувати співпрацю в Європі. Цього не було. Враховуючи це все, Росія відчула свою безкарність, почала широкомасштабне вторгнення до України”, — каже експерт.

Він вважає, що сьогодні Україні не лишається нічого, як усе одно апелювати до чинних міжнародних структур і все-таки індукувати їх до того, щоб вони займалися своєю безпосередньою діяльністю і сприяли безпеці в Європі.

“А саме припиненню цієї війни і поверненню статус-кво, поверненню поваги до міжнародних кордонів і до міжнародного права”, — резюмував Сергій Джердж.

Читайте також: “Росія — в’язниця народів”: звернути увагу на порушення прав нацменшин закликала Україна ОБСЄ (ВІДЕО)

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 2 лютого провів зустріч із чинним головою ОБСЄ, міністром закордонних та європейських справ і торгівлі Республіки Мальта Ієном Боргом, який перебуває в Україні з візитом.

Прямий ефір