Поліцейська держава: у Росії вдвічі зросла кількість смертей після затримання силовиками (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У російських відділеннях поліції, ізоляторах і поліцейських машинах постійно помирають люди, а у 2023 році таких раптових смертей стало більше ніж удвічі, підрахували журналісти видання “Новая Европа”, повідомляє FREEДОМ.

У Башкортостані під час транспортування в будівлю суду прямо в автозаку несподівано помер Рифат Даутов. Сталося це 27 січня. За словами родичів, чоловік перебував поруч із місцем проведення акції протесту. За кілька днів силовики затримали Даутова як фігуранта кримінальної справи про масові заворушення через протести в Башкортостані, затягли його в машину і відвезли в невідомому напрямку. Про смерть Ріфата родичі дізналися, лише коли їх запросили в морг на впізнання тіла. За твердженням силовиків, чоловік помер від зупинки серця через сильне алкогольне сп’яніння. Але родичі в це не вірять.

“Єдине, що я хочу — це дізнатися причину смерті мого брата. Я не закликаю нікого виходити кудись, я не закликаю бунтувати”, — заявила сестра загиблого Ріфата Даутова Залія Даутова.

Мешканці Баймака, де затримали Ріфата Даутова, запевняють — унаслідок протистояння із силовиками загинув ще один хлопець.

“Як кажуть місцеві з Баймака, після 17 січня помер ще один хлопець, але на родичів натиснули, і зробили так, що він не брав участі й помер в іншому місці. Так заявляють місцеві, і я схильний цьому вірити”, — зазначив башкирський активіст Ільдар Юмагулов.

Щонайменше 17 осіб поліція затримала під час акції протесту в Баймаку 17 січня 2024 року. Ще 10 осіб силовики затримали через два дні в Уфі.

Кожен десятий громадянин Росії стикався з тортурами з боку співробітників правоохоронних органів, а кожен четвертий потрапляв у конфліктні ситуації зі співробітниками поліції. Про це свідчать дані опитування “Левада-центру”, проведеного ще 2019 року. А на тлі війни та політичних репресій ситуація тільки погіршилася. 

“Чим частіше ти буваєш на якихось судах, тим більше розумієш, що суди — це просто репресивна машина для придушення думки народу”, — наголосила мешканка Хабаровська Марина Алексєєва.

Співробітник Міністерства внутрішніх справ (МВС) Росії запросив політичний притулок в Іспанії, повідомляють російські правозахисні організації. Пояснив це тим, що змушений був виїхати, щоб не брати участь у злочинній війні проти України. А два співробітники прокуратури, які залишили Росію, дали свідчення про відсутність справедливого суду в країні, “паличну систему”, всевладдя Федеральної служби безпеки (ФСБ), а також про практику тортур і бездіяльність суддів і прокурорів у разі заяви про тортури з боку підсудних. Про свавілля силових структур у Росії поки що говорять тихо, але дедалі частіше, зазначають експерти. І протести в Башкортостані стали дуже показовими.

“Коли ми бачимо зіткнення інтересів і у фізичному сенсі, і в ментальному сенсі… Коли силовики влаштовують бійки. Військовослужбовці кажуть, що їхніх матерів і батьків б’ють, вони беззбройні. А вони зі зброєю. На цьому тлі настрої зможуть змінитися”, — зазначив російський журналіст Руслан Валієв.

Але поки що, за даними правозахисників, кількість звернень щодо застосування насильства під час публічних заходів, під час затримання людей, а також у місцях примусового тримання, у колоніях залишається досить високою.

Читайте також: Дружини та матері мобілізованих росіян поступово змінюють риторику на антивоєнну, — Яковенко

Прямий ефір