“Ми розглядаємо Росію як загрозу для НАТО”: як Альянс готується відбивати можливий напад РФ (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Країни Заходу готуються до можливого нападу Росії на Європу. НАТО зараз проводить найбільші військові навчання за 35 років, у яких залучить близько 90 тис. військових. Серед них і представники Швеції, яка має приєднатися до Альянсу вже цього року. Крім цього, країни Балтії обладнують лінію оборони на кордоні з Росією. Європейські військові та політики говорять про неминучість зіткнення, повідомляє FREEДОМ.

Навчання НАТО Steadfast Defender — демонстрація єдності та рішучості захищати один одного, наголосив Верховний головнокомандувач союзними військами в Європі Крістофер Каволі. Згідно зі сценарієм, маневри НАТО передбачають відбиття атаки в разі нападу на одного з членів Північноатлантичного альянсу. Під час навчань планується провести щонайменше 500 повітряних бойових операцій. Останніми місяцями в блоці все частіше лунають заклики до цивільного населення готуватися до війни з Росією. Наприклад, один із них 18 січня — від голови військового комітету НАТО Роба Бауера. 

“Ми розглядаємо Росію як загрозу для НАТО, і тому плани, які ми розробили і які були затверджені у Вільнюсі (Литва), спрямовані на протидію цій загрозі. Тому той факт, що ми маємо бути готові до нападу з боку Росії, сам по собі не є новиною, тому що саме для цього й існують наші плани. Ми — оборонний альянс, і ми повинні бути готові, і ми готові, але ми вдосконалюємося”, — заявив він.

19 січня країни Балтії (Естонія, Латвія і Литва) підписали угоду про створення спільної оборонної зони вздовж кордонів з Росією і Білоруссю. З основною метою — зміцнення безпеки регіону. Інфраструктура включатиме бункерні мережі, опорні пункти та розподільні лінії. Наприклад, як пише видання Postimees, Естонія побудує на своєму східному кордоні приблизно 600 бетонних бункерів для відбиття потенційної російської агресії.

“Війна Росії в Україні показала, що, крім техніки, боєприпасів і живої сили, для захисту Естонії нам потрібні фізичні оборонні споруди на кордоні з першого метра”, — зазначив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

Аналітики американського Інституту вивчення війни зазначають, що останнім часом президент Росії Володимир Путін активізував ініціативи, які можуть спровокувати майбутню ескалацію проти країн Балтії. Зокрема, один із потенційних сценаріїв — створити інформаційні умови для можливої агресії РФ щодо країн Балтії та інших держав-членів НАТО, під виглядом захисту російських “співвітчизників за кордоном”. Водночас на думку деяких експертів, напад Росії на країни Блоку в осяжному майбутньому неможливий. Оскільки бойовий потенціал її армії втрачено у війні проти України. А на його відновлення підуть роки.

“Латвія виділяє близько 1% свого ВВП для підтримки України у військовому, економічному, гуманітарному та інших відносинах. Ми будемо продовжувати. У більших економіках цей 1% був би зовсім іншого масштабу. І моя країна, Латвія, є прикладом того, що не обов’язково бути величезним або надзвичайно багатим, щоб підтримати Україну. Ми повинні переконатися, що Україна виграє війну, що Україна зупинить Росію, бо інакше ситуація буде тільки погіршуватися”, — зазначив міністр закордонних справ Латвії Крішьяніс Каріньш.

Навесні в країнах Балтії, а також Німеччині та Польщі заплановані великі навчання — Стійкий захисник, які включатимуть до 700 повітряних бойових вильотів, маневри 50 кораблів. Понад 40 тис. військовослужбовців відпрацьовуватимуть сценарій відбиття російської агресії проти одного з членів Альянсу. Проводити такі навчання планується двічі на рік.

Читайте також: Важливо показати Путіну — Захід не просто чинитиме опір, Захід готується до військових дій проти Росії, — Фесенко

Прямий ефір