Фінляндія поки що має намір тримати кордон із РФ закритим — деталі від очільниці МЗС

Ілюстративне фото: focus.ua

Росія веде гібридну війну проти Фінляндії, тому пропускні пункти на кордоні з Росією були закриті. Про це сьогодні, 3 лютого, перед зустріччю міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу сказала очільниця МЗС Фінляндії Еліна Валтонен, передає кореспондент телеканалу FREEДОМ.

Вона нагадала, що Фінляндія вступила до НАТО, тому що мала потребу в додатковому захисті.

“Незважаючи на те, що ми дуже активно інвестували у власну оборону протягом десятиліть, нам потрібен додатковий захист. Коли Росія почала повномасштабну війну, хоча вони, звісно, вже активно воювали проти України майже 10 років, то люди зрозуміли, що росіяни вкрай непередбачувані та агресивні. Фінляндія ніколи не загрожувала Росії, а НАТО — це оборонний альянс. Тому ми вступили в НАТО, щоб зміцнити не тільки нашу безпеку, а й усього північного флангу Європи. І ми привнесли наші можливості для використання всім Альянсом”, — сказала міністерка.

Коментуючи заяви російської сторони про те, що Фінляндія відповідальна за закритий кордон, вона наголосила: саме росіяни змінили свою політику прикордонного контролю і дають змогу людям без дійсних документів дістатися до фінського кордону і перетнути його.

“Росія дійсно змінює свою політику, що стосується, наприклад, прикордонного контролю. Тому вони дозволяють людям без дійсних документів дістатися до фінського кордону і ефективно перетнути кордон. Це гібридна війна. У нас не може бути третіх країн, особливо такої країни, як Росія, яка сама заявила, що вороже налаштована щодо нас, і тепер обирає від нашого імені, які люди мають потрапляти до Фінляндії чи до Європейського Союзу, Шенгенської зони чи зони НАТО. Тому нам довелося реагувати дуже оперативно — закрити весь східний кордон”, — зазначила Валтонен.

За її словами, зараз у Фінляндії шукають способи, як законно дозволити людям, які мають право просити притулку, робити це.

“Східний кордон — не єдиний кордон, який у нас є. І ми могли б відкрити прикордонні переходи, щоб була можливість нормального руху. Але, на жаль, не можемо цього зробити. І Росія не може звинувачувати нас у цьому. Саме вони були причиною змін”, — сказала глава фінського МЗС.

Читайте також: Привілейоване життя росіян у Фінляндії добігає кінця — думка дипломата

Раніше в ефірі телеканалу FREEДОМ голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко сказав, що Російська Федерація може збільшити кількість гібридних атак проти країн Європейського Союзу і НАТО.

Прямий ефір