Голосуванням за 50 млрд євро для України ЄС дав два сигнали — Москві та Вашингтону, — дипломат

Круглий стіл у Єврораді з президентом Зеленським у режимі відеоконференції. Фото: europa.eu

Усі 27 лідерів Європейського Союзу домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі 50 млрд євро в межах бюджету ЄС. За словами дипломата, експерта-міжнародника Руслана Осипенка, озвученими сьогодні, 1 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ, цим рішенням Євросоюз дав два сигнали — Москві та Вашингтону.

“У цієї перемоги є ім’я, і воно жіноче — це прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні, яка тричі зустрічалася з Орбаном і вела з ним перемовини особисто і ввечері, і вранці, переконуючи його зняти свої вимоги щодо блокування фінансової допомоги. Вона вдруге робить перемогу для нас, вона відкрила нам дорогу до Євросоюзу, вона теж тоді проводила перемовини. Недооцінили її, сказали, що чоловіки на каву послали Орбана, а насправді це була Джорджа Мелоні, яка вела перемовини з Орбаном і обіцяла йому приєднання до консерваторів у новому Європейському парламенті. Тобто партія Орбана “Фідес” приєднається і стане частиною великої партії консерваторів в оновленому Європарламенті”, — розповів він.

Осипенко заявив, що те, що зробив ЄС для України, — історичне рішення. Тому що пішли два сигнали. І сигнал пішов не тільки в Москву.

Дипломат нагадав, що російські пропагандистські канали говорили про те, що є втома, Європа кине Україну, не допомагатиме тощо.

“Так ось, Росія отримала другий чіткий сигнал. Перший сигнал був у грудні 2023 року, коли зламали весь стратегічний план Москви, яка хотіла повернути Україну в зону свого впливу. Європейський Союз сказав, що ні, Україна — незалежна суверенна країна, і якщо вона обрала Євросоюз, ми голосуємо за те, щоб вона почала процес приєднання. Вдруге зараз так само кинули рукавичку Москві і сказали, що ми не втомилися, ми солідарно проголосували і це дуже важливо для Євросоюзу. Вони проявили солідарність. Не було хтось проти, хтось утримався. 27 членів сказали: “Ми не втомилися, ми допомагатимемо Україні стільки, скільки потрібно”. Щонайменше 4 роки — це точно, вже є фіксація”, — каже Осипенко.

Тому Москва отримала ці сигнали, і отримав сигнали Вашингтон.

“У незручне становище потрапляє Вашингтон, якщо він не проголосує зі свого боку за підтримку України. Тобто Європа опинилася попереду. Вперше в історії вона проявила принциповість, послідовність, рішучість і солідарність, і проголосувала за допомогу Україні раніше, ніж цього досягли США. Раніше Сполучені Штати, як лідер усього вільного світу, були локомотивом цих усіх ініціатив. Тепер пальму першості на себе перебрала Європа. Тому Сполученим Штатам звужується політичний маневр, їм немає куди подітися, їм доведеться теж проголосувати за допомогу Україні”, — висловив думку Руслан Осипенко.

Читайте також: Підхід європейських політиків працює — для Угорщини гроші ЄС є набагато важливішими, ніж привілеї від РФ, — політолог

Нагадаємо, сьогодні, 1 лютого, президент Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що лідери країн Європейського Союзу погодили виділення Україні 50 млрд євро в межах українського механізму.

Прямий ефір