Перед країнами ЄС стоїть дуже важливе рішення — або допомогти Україні й закрити питання, або готуватися воювати самим із РФ, — Джигун

Максим Джигун. Скріншот: uatv.ua

Глибоко в інтересах усіх європейських країн допомогти зараз грошима і зброєю Україні, замість того, щоб воювати за кілька років самостійно і втрачати своїх людей у війні, яку затіяв головний злочинець сучасності — Володимир Путін. Про це сьогодні, 1 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Максим Джигун.

“Протягом деякого періоду часу країни ЄС перебували в замішанні в контексті військової підтримки, тому що банально не розуміли, скільки зброї є в країнах ЄС. І доволі довгий період часу зайняло питання вивчення та аудиторських досліджень того, скільки є зброї в якій країні, скільки вони можуть передати Україні та що потрібно зробити для збільшення обсягів постачання до України. Після 2008 року, коли навіть Сполучені Штати вивели з Британії свою ядерну зброю, склалося враження, що вперше після часів холодної війни країни ЄС пройшли етап конфронтації з Росією, і більше жодних проблем не існує для європейських держав з боку РФ. Але глибоко помилялися”, — сказав він.

Це, за словами політолога, призвело до того, що пацифістські наративи всередині ключових економік Євросоюзу взяли гору, і військові програми, економічна підтримка виробництва зброї в Німеччині та інших країнах серйозно просіли.

“Тому ми опинилися в ситуації, коли країни ЄС не були готові до цієї війни. Вони навіть не замислювалися над тим, що такі колосальні обсяги артилерійських боєприпасів, інших видів озброєння використовуватимуться щодня на полі бою в Україні. Тому зараз ми стежимо за тим, як окремі держави ЄС активно нарощують виробництво озброєння. Водночас цікавий факт, що далеко не всі хочуть давати свої запаси Україні, а лише розглядають варіант створення нового озброєння і передання його Україні за деякий час. І в останній заяві про питання життя і смерті для країн ЄС у контексті підтримки України і йдеться про те, що виробництво нової зброї і передання її Україні за рік, за деякий час є дуже затягнутим процесом, тому країни ЄС повинні давати вже зараз це озброєння зі своїх запасів”, — розповів Джигун.

Він зазначив, що не всі країни ЄС дослухаються до цих заяв. Є просідання по деяких країнах, які не дуже активно підтримують Україну. Але загалом консенсус у питанні того, що Україну потрібно підтримувати і це в інтересах самих країн ЄС, знаходить уже відображення і в рішеннях, і в політичних заявах.

“Зараз є дежавю порівняно з березнем-квітнем 2022 року — перед країнами ЄС стоїть дуже важливе рішення, бо або ми об’єднуємось і закриваємо питання підтримкою не тільки фінансовою, але й військовою України, або ми готуємось до того, що скоро громадяни ЄС самі воюватимуть проти Російської Федерації. І тут прогнози не дуже позитивні, тому що останні дослідження, проведені у Великій Британії, показали, що більшість жителів країни не готові воювати проти будь-якої держави, навіть якщо на них нападуть”, — висловився Максим Джигун.

Читайте також: Німеччина відіграє лідерську роль у питанні військової підтримки України країнами ЄС, — політолог

Нагадаємо, раніше Джигун заявив, що країни Євросоюзу узгоджено впливають на позицію Угорщини, щоб перешкодити її спробам завадити євроінтеграції України та зупинити допомогу ЄС Києву. Щоб Угорщині та Словаччині не вдалося блокувати або заважати виділенню довгострокової підтримки Україні, ЄС на різних рівнях намагається вжити заходів, які зроблять це неможливим.

Прямий ефір