Терор рано чи пізно стає методом зведення рахунків внутрішньоелітних груп — цього бояться в Кремлі, — Гозман

Леонід Гозман. Фото: Facebook /Leonid Gozman

Державна дума Росії у другому і третьому читаннях ухвалила закон про конфіскацію майна за “фейки” про російську армію. Влада боїться того, що люди говорять правду, і в такий спосіб намагається змусити їх мовчати. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив російський опозиційний політик Леонід Гозман.

“Вони нас, тих, хто не закриває рота, хто не здається, бояться. Здавалося б, у них все — і армія, і Росгвардія, все, що хочеш. А в нас — нічого. Багатьох із нас вони вже викинули з країни. Але все одно бояться. Тому, що ми говоримо правду. Вони розуміють, що правда за нами. І тому так нас бояться. Вони намагаються змусити нас замовкнути”, — сказав Гозман.

Водночас він зазначив, що більша частина тих, хто підпадає під такі закони РФ, зокрема ті громадяни, які виїхали з країни, перебувають у безпеці, тому що в них нічого немає.

“Насправді, це скоріше емоційна реакція по відношенню до нас. Звичайно, тут може бути і фактор тиску на тих російських солдатів, які не хочуть виконувати жахливі злочинні накази. Можливо, це для них робиться. Але думаю, що емоційний компонент тут досить сильно представлений”, — наголосив гість ефіру.

Крім того, влада РФ трохи злякалася і дає задній хід, вважає Гозман.

“Вони пишуть, що конфіскувати майно можна тільки в тому випадку, якщо це злочин із корисливих міркувань або якщо це майно використовується для здійснення злочину. Наприклад, ти здійснював теракт і поїхав на машині. Значить, ось ця машина — інструмент. Зрозуміло, що це дуже маленького кола людей стосується”, — пояснив опозиціонер.

Він вважає, що російська влада поки що боїться всерйоз бити, адже це загрожує наслідками, що можуть обернутися проти них.

“Є, звичайно, якісь відморожені люди, на кшталт Володіна (депутат Держдуми РФ — ред.) або Медведєва (заступник голови Радбезу РФ — ред.). Вони хочуть просто всіх знищити, розстріляти, закопати тощо. Але люди хоч трохи розумніші розуміють, що терор завжди розширюється. Терор ніколи не обмежується тією групою, проти якої його було розпочато. І, зрештою, він стає методом зведення рахунків внутрішньоелітних груп”, — сказав Гозман.

Вони дуже бояться перестрілки всередині свого кола, продовжив він.

“Потім виявиться, що який-небудь хороший олігарх донесе на іншого хорошого олігарха. Наприклад, хтось із них скаже, що в того олігарха, на якого він доносить, донька була на стажуванні у США, а отже, вона — американський шпигун. Значить, той металургійний комбінат, яким він володіє, це інструмент боротьби проти російської влади. Давайте комбінат відберемо, віддамо мені. Вони бояться відкрити скриньку Пандори. Але що буде — подивимося. Але що очевидно — вони нас ненавидять. І очевидно, що всі гидоти, які вони зможуть нам зробити, зроблять”, — резюмував Гозман.

Читайте також: Росії доведеться пережити ще кілька хвиль еміграції, поки не завершиться війна проти України, — соціолог

Нагадаємо, у Росії продовжують переслідувати тих, хто не згоден із політикою Кремля. П’ять років колонії отримують ті, хто пише про путінську війну в соцмережах або робить репост антивоєнних публікацій. Пенсіонери, студенти, активісти стають мішенню тоталітарної машини.

Прямий ефір