Перевірка для Орбана на самостійність: чого очікувати від саміту ЄС, розповів Лісний

Віктор Орбан. Фото: ukrinform.ua

Угорському прем’єр-міністру Віктору Орбану доведеться зробити вибір — піти назустріч Європейському Союзу в питанні виділення Україні фінансової допомоги або продовжити слідувати кремлівським інструкціям. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив віцепрезидент аналітичного центру “Політика” Олег Лісний.

На його думку, у Євросоюзу є певні важелі тиску на Орбана: на стратегічному рівні ЄС використовує “пряник”, хоча є кілька варіантів “батога”.

“Моя суб’єктивна думка, може, я помиляюся, ось рішення про те, блокувати нам допомогу чи не блокувати, покаже, наскільки Орбан є самостійним політиком. Якщо він дійсно більш-менш самостійний, то він піде назустріч ЄС та не буде перешкоджати. Якщо ж він дуже залежний від Путіна, то так буває в спецслужбах, що агент робить те, що йому каже куратор, навіть якщо це агенту невигідно. Ось і подивимося, наскільки він вболіває за свій народ чи все-таки вболіває за ідеї та задуми свого патрона”, — сказав Лісний.

Він підкреслив, що якщо в нинішній ситуації час для західних країн обчислюється в євро і доларах, то для України — у життях її громадян.

“Тому мені дуже хотілося б, щоб саме на цьому саміті дали можливість отримати нам ці гроші й знайшли, як вплинути на Орбана на тактичному рівні. Але це ж відкладання ситуації. Добре, нехай зараз буде так, ми маємо отримати гроші, нам треба вижити. Але Євросоюзу теж потрібно вижити, і не можна попускати хоча б одного члена Євросоюзу, тому що на нього дивляться інші. І це не про стабільність у Євросоюзі говорить. Тому в Євросоюзу зараз момент істини, насправді. От не завтра, але найближчим часом вони мають знайти протиотруту”, — вважає Лісний.

Він також зазначив, що в разі, якщо рішення про збільшення військової допомоги Україні не буде ухвалено на саміті Європейського Союзу, то країни-члени ЄС готові допомагати на підставі двосторонніх контрактів. Однак, за словами Лісного, другий варіант буде пов’язаний із тривалою бюрократичною процедурою. Також він нагадав, що посли країн ЄС схвалили план Єврокомісії використовувати доходи від заморожених російських активів для відновлення України.

Читайте також: Збільшення військової допомоги Україні: про обнадійливі очікування від саміту Євроради 1 лютого розповів Попов

Раніше низка високопоставлених чиновників ЄС заявила, що країни Європейського Союзу шукають “креативні” підходи для того, щоб домогтися голосування Угорщини за виділення Україні 50 млрд євро в рамках перегляду багаторічного бюджету ЄС на період 2024-2027 роки.

Прямий ефір