Масштабний збій інтернету в РФ: що спричинило (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: Facebook

Збій інтернету, який стався днями в Росії, як зазначають фахівці, можливо наймасштабніший у новітній історії. У користувачів протягом кількох годин не відкривалися сотні сайтів, мобільних додатків та сервісів у доменній зоні RU. Скарги надходили не лише з усіх регіонів країни, а й від користувачів, які перебувають за кордоном, передає FREEДОМ.

Внаслідок збою в роботі домену RU зламалася і російська пропаганда.

Міністерство цифрового розвитку Росії заявило, що збої сталися внаслідок технічних проблем. Варто зазначити, що відключення було відразу після попередніх заяв російської влади про плани перевести всіх користувачів інтернету в країні на національний DNS-сервер. На думку експертів, якщо це все ж таки відбудеться, то немає жодної гарантії, що він наводитиме браузери користувачів саме до тих сайтів, які вони вводять в адресному рядку, адже цьому можуть перешкодити шахраї.

“Наприклад, замість “Сбербанка”, коли ви набираєте sberbank.ru, зловмисник, підробивши цю адресу на DNS-сервері, перекидає вас не на сайт “Сбербанка”, а на підроблений сайт, де ви радісно вводите свій логін та пароль, а зловмисники потім крадуть у вас за допомогою логіну та пароля гроші. Така ось історія”, каже Михайло Климарьов, IT-фахівець, директор некомерційної організації “Товариство захисту інтернету”.

Експерти вважають, що загроза ізолювати рунет від світового інтернету є цілком реальною. Це черговий крок російського диктаторського режиму на шляху до повного контролю інтернету в країні та дій користувачів. Але це може призвести до непередбачуваних наслідків.

“Це призведе до того, що насамперед постраждає населення, у якого впаде якість життя. А по-друге, постраждає бізнес усередині Росії. Все одно Росія дуже серйозно інтегрована у світову павутину і дуже залежить, у тому числі від інфраструктури, яка знаходиться на Заході. Якщо взяти ось так і одним махом на кшталт перейти на суверенний рунет, він просто перестане працювати”, — додав Климарьов.

Напередодні в Росії почали вимикати мобільний інтернет ночами у низці регіонів, щоб працювали системи радіоелектронної боротьби для протидії ударам українських безпілотників. Йдеться, зокрема, про Ленінградську, Новгородську та Псковську області. Як розповідають джерела, це робиться на вимогу військових. А влада Якутії відключила роботу месенджерів Telegram, WhatsApp і Viber. Це сталося на тлі протестів місцевих мешканців проти ситуації у регіоні. А у Башкортостані месенджери не працювали, коли 19 січня люди вийшли на акцію протесту в центрі Уфи після вироку суду місцевому активісту Фаїлю Алсинову. Того дня в Уфі теж не працювали Telegram та WhatsApp.

Читайте також: У РФ тестують блокування соцмереж, готуючись до можливих протестів після виборів, — Гудков

Прямий ефір