Допомога Естонії досягла рівня 1,4% ВВП, — міністр оборони Певкур про підтримку України

Ханно Певкур. Фото: ap.org

Якщо всі країни формату “Рамштайн” виділять Україні хоча б 0,25% ВВП, то цього має вистачити, щоб Україна почала рухатися до перемоги у війні. Про це в програмі “На межі” телеканалу FREEДОМ заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

Він розповів, що на останньому засіданні формату “Рамштайн”, до якого входять понад 50 країн-партнерів, обговорювали питання продовження допомоги Україні.

“Крім того, я порушив питання про те, що ми повинні дати дуже чіткий сигнал Україні, що у нас достатньо фінансових коштів для підтримки України. Естонія місяць тому опублікувала стратегію перемоги України, яка передбачає, що якщо всі країни формату “Рамштайн” виділять хоча б 0,25% ВВП Україні, то цього має бути достатньо, щоб Україна почала рухатися до перемоги в цій війні. Це означає, що йдеться приблизно про 120 млрд доларів США або євро на рік для допомоги Україні”, — пояснив Певкур.

Міністр додав, що багато країн оголосили про нові пакети допомоги Україні. Естонія на початку цього року також схвалила свій черговий пакет, і перша його частина буде надана найближчими тижнями.

“Допомога Естонії досягла рівня 1,4% нашого ВВП. Це дає нам можливість і право сказати, що 0,25% від кожної країни — це не те, чого ми повинні уникати. Ось чому я вважаю, що було важливо послати Україні сигнал про те, що ми продовжимо допомагати їй”, — акцентував естонський міністр оборони.

Певкур нагадав, що Німеччина на 2024 рік подвоїла суму підтримки України, довівши її майже до 8 млрд євро.

“США також долучаться. Тож це те, що ми будемо робити колективно”, — додав він.

З огляду на ризик загроз від Росії на адресу Балтії, Естонія підвищує і свою безпеку.

“Ми збільшуємо наші витрати на оборону з 2% до 3,2% ВВП цього року і на 3% щонайменше в найближчі три роки”, — наголосив Певкур.

Повна версія інтерв’ю: Росія є і буде загрозою, але ми — сильніші: інтерв’ю з міністром оборони Естонії Ханно Певкуром

Прямий ефір