Білоруський режим завжди був жорстокіший, ніж російський — розбір аналітика

Олександр Лукашенко. Фото: gettyimages.com

Те, що білоруси — не росіяни, чітко довів 2020 рік, коли після президентських виборів у Білорусі відбулися масові протести, які стали фактично невдалою революцією проти чергового захоплення влади режимом Олександра Лукашенка. Про це сьогодні, 31 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков.

Він звернув увагу, що від середини 1990 років до теперішнього часу всі спроби узурпації влади Лукашенком супроводжувалися масовими протестами, і не тільки в столиці Білорусі.

“І це попри те, що режим Лукашенка вже в 1990 роках починав демонструвати свою набагато більшу жорсткість порівняно з російським режимом. І, до речі, російські федеральні ЗМІ дуже часто тоді, коли було чергове охолодження відносин між Кремлем і Мінськом, починали Лукашенка критикувати саме за його диктаторські замашки”, — сказав Жуков.

Аналітик нагадав, що ще в 1990-х у Білорусі зникали політичні опоненти Лукашенка.

“І потім, через роки, бойовики ескадронів смерті Лукашенка зізнавалися, вже переїхавши до країн Євросоюзу, що вони брали участь у вбивстві політичних опонентів Лукашенка, у їхньому викраденні. Саме в Білорусі було започатковано політичну традицію саджати кандидатів у президенти після президентських виборів. Саме справжніх опозиційних кандидатів, а не кандидатів-спойлерів, як ми це можемо спостерігати в Росії. Це було задовго до вбивства Бориса Нємцова в Москві, задовго до посадки Олексія Навального, якого, до речі, на президентські вибори в Росії так і не пустили”, — зауважив він.

Жуков наголосив, що з одного боку, білоруси — це явно не росіяни, у них вищий протестний потенціал і вищий рівень несприйняття самопроголошеного президента.

“З іншого боку, білоруський режим усі ці роки був набагато жорсткішим, ніж російський, хоча сьогодні вони вже фактично зрівнялися за рівнем своєї жорстокості щодо громадян”, — вважає аналітик.

На його думку, людям, які виїхали з Білорусі через політичні переслідування, зараз не можна повертатися в країну.

Читайте також: Лукашенко заборонив судити себе і свою сім’ю після складання повноважень — коментар прессекретарки Тихановської

Нагадаємо, Олександр Лукашенко заборонив білоруським громадянам оформляти багато документів за кордоном, у зв’язку з цим частина білорусів, які емігрували, опинилися на межі втрати легального статусу в країнах перебування. Для переоформлення документів їм необхідно повертатися в Білорусь, де багатьом загрожує допит, арешт і кримінальний термін.

Прямий ефір