Коли ЄС зможе виготовити 1 млн боєприпасів для України, розповів глава Міноборони Латвії

Снаряди 155-мм. Ілюстративне фото: mil.in.ua

Протягом кількох місяців Європейський Союз виконає свою обіцянку поставити 1 млн снарядів для України. Про це сьогодні, 31 січня, на брифінгу перед зустріччю глав МЗС країн ЄС заявив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс, передає кореспондент телеканалу FREEДОМ.

“Я думаю, що є кілька варіантів того, як ми можемо це зробити. Звичайно, ми повинні реально дивитися, на те, що можемо надати з наших запасів. Думаю, що деяка інвентаризація вже проводиться. Ми шукаємо й інші способи, щоб використовувати власні запаси в довгостроковій перспективі. Маю на увазі, що зараз розпочинається розбудова нашої промислової потужності та потенціалу”, — зазначив очільник Міноборони Латвії.

Він переконаний, що також варто розглядати спільні закупівлі, не лише в Європі, а й за її межами.

“Загалом є кілька способів, як надати цей мільйон снарядів Україні. Я дуже оптимістичний і впевнений, що найближчим часом ми зможемо зібрати 1 мільйон, якщо не одразу, до кінця березня, тут будуть деякі проблеми, але точно протягом року, в найближчі місяці”, — наголосив Спрудс.

Міністр оборони Латвії також розповів, що серед країн-членів Євросоюзу розглядають ініціативу про те, щоб усі країни спрямовували рівний обсяг внутрішнього валового продукту на підтримку України.

“Ініціатива розглядається. Але, звичайно, у кожної країни свій підхід, який ми поважаємо. Латвія підкреслює важливість цього. Мають бути чіткі фінансові внески, зокрема й військові. Україна бореться за українську свободу, але також і за заснований на правилах порядок для нашої свободи. Ось чому постійна, планова і безперервна підтримка надзвичайно важлива. Усі ці пропозиції перебувають на розгляді, їх обговорюватимуть серед членів ЄС. У країн Євросоюзу також є кілька способів вирішення питань фінансування та підтримки України”, — заявив Спрудс.

Читайте також: У Європі дуже сильно змінюється розуміння РФ — вони бачать, що країна-агресор не планує зупинятися, — Каздобіна

Нагадаємо, у березні 2023 року влада ЄС ухвалила рішення поставити в Україну 1 млн артилерійських снарядів протягом наступних 12 місяців.

Прямий ефір