Мета — досягти згоди всіх 27 країн-членів ЄС: єврочиновники працюють над виділенням Україні 50 млрд євро

Прапори України та ЄС. Фото: gettyimages.com

Європейська Рада розглядає можливість врахувати позицію Угорщини під час виділення Україні 50 млрд євро на наступні 4 роки в межах українського механізму. Про це розповів високопоставлений єврочиновник на умовах анонімності, повідомляє кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі.

“Наша мета — досягти згоди всіх 27 країн-членів ЄС. Для цього, можливо, варто врахувати позицію Угорщини щодо щорічного перегляду і схвалення допомоги одностайним рішенням”, — сказав єврочиновник.

Він наголосив, що в останні кілька днів переговорний процес активізувався. 26 країн виступають за беззастережне виділення 50 млрд євро, і тільки Угорщина наполягає на щорічному схваленні та перегляді допомоги.

Крім того, у Європейській Раді сподіваються досягти згоди щодо виділення 5 млрд євро щороку для Європейського фонду миру, щоб фінансувати закупівлі військової амуніції для України, і сподіваються, що відповідне рішення може бути ухвалене на позачерговому засіданні Європейської Ради 1 лютого. Однак переговори ще тривають, пріоритетом для Європейської Ради залишається перегляд довгострокового бюджету Європейського Союзу для того, щоб забезпечити виділення 50 млрд євро на наступні 4 роки для підтримки української інфраструктури та економіки.

Читайте також: Угорщина не дотримується спільних цінностей ЄС: єврочиновники шукають “креативні” підходи впливу на Орбана

Нагадаємо, український механізм — це фінансовий інструмент ЄС, що передбачає 50 млрд євро для підтримки української економіки та інфраструктури на період із 2024 до 2027 року. Для його створення необхідно переглянути багаторічний бюджет ЄС на 2021-2027 роки. Проти перегляду бюджету виступає прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Позапланове засідання Європейської Ради, на якому повторно розглянуть питання збільшення багаторічного бюджету ЄС, заплановано на 1 лютого.

Прямий ефір