Кадиров утримує свою особисту армію коштом російського держбюджету — подробиці (ВІДЕО)

"Кадировці". Фото: ТАСС

Влада Чечні відзвітувала про будівництво баз для полків “Ахмат-Росія” і “Ахмат-Чечня”. Ці підрозділи у складі Міноборони Росії створили для участі у війні Росії проти України. Аналітики вважають, що глава Чечні Рамзан Кадиров поповнює свою особисту армію коштом із федерального бюджету, повідомляє FREEДОМ.

У Гелдагані Курчалоєвського району Чечні будують базу для полку “Ахмат-Росія”. Розрахована вона на 1200 військових. А в станиці Іщерській Наурського району — ще одну для полку “Ахмат-Чечня” на 1,5 тис. осіб. Це нові підрозділи так званої армії Кадирова.

“Думаю, збір додаткових полків відбувається в рамках загальної тенденції на зростання чисельності російських збройних сил. Кадирову, звісно, хочеться зберегти свій шматок пирога і пограти в полководця, а для цього треба одночасно залучити сили на фронті та контролювати ситуацію в частині тилів. Зрозуміло, для цього потрібно більше сил”, — заявив військовий аналітик Кирило Михайлов в інтерв’ю виданню “Кавказ.Реалии”.

Кількість чеченських підрозділів, названих на честь батька Рамзана Кадирова Ахмата, вже досягла 14, повідомляє “Кавказ. Реалії”. Половина з’явилася після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Решта — кілька років тому нібито для боротьби з тероризмом. Формально ці підрозділи входять до складу різних силових російських відомств — Росгвардії, Міноборони і МВС. Але фактично вони підпорядковані особисто Рамзану Кадирову.

“На фронті потрібні люди, і, звичайно, російське керівництво докладає зусиль, щоб набрати якомога більше солдатів: через контракти, через “добровольчі” структури. Наскільки можна судити, нові підрозділи “Ахмат” — це один із таких потоків, через який найманці надходять на війну. Це те, що потрібно для підтримання ситуації на фронті та для того, щоб уникнути мобілізації перед президентськими виборами”, — заявив військовий аналітик Давид Шарп в інтерв’ю виданню “Кавказ.Реалии”.

Створюючи й озброюючи нові військові формування, Кадиров фактично посилює свою особисту армію коштом федерального бюджету. І за лояльність готовий щедро винагороджувати. Наприклад, командирам підрозділів він презентує іномарки вартістю в десятки тисяч доларів. Вплив Кадирова в Росії великий, тому в самій Чечні він робить усе, що вважає за потрібне, не озираючись на Москву, кажуть правозахисники. Викрадення людей, тортури та вбивства — йому все сходить з рук.

“Зараз уперше в Кадирова просто повний карт-бланш. Поки увага Кремля спрямована на Захід і Україну, у Чечні Кадиров робить усе, що він хоче. Про права і свободи не йдеться. Москву це не хвилює. Головне, щоб у Чечні не порушувалися права і свободи росіян, а чеченців можна”, — пояснив чеченський правозахисник Абубакар Янгулбаєв.

Нещодавно Кадиров разом із сином Адамом приїхав до окупованого російською армією Маріуполя. За інформацією радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, Кадиров намагається поставити сина на посаду мера міста, адже це непоганий спосіб заробити на бюджетних потоках. Цього разу візит був коротким. Охорона помітила в небі дрон і спішно евакуювала Кадирових з міста.

Читайте також: Як перемогти диктатуру Кадирова: інтерв’ю з чеченським правозахисником Абубакаром Янгулбаєвим

Нагадаємо, депутату Держдуми від Комуністичної партії Російської Федерації Михайлу Матвєєву довелося просити вибачення у глави Чеченської Республіки Рамзаном Кадировим за слова про можливе зіткнення православних і мусульман у Росії після закінчення війни. Причина вибачень полягає не в тому, що теза депутата не вірна, а в тому, що Кадирова бояться, адже на нього російське законодавство не поширюється.

Прямий ефір