Попереду інші важливі рішення: в Ужгороді Єрмак і Кулеба провели зустріч із Сіярто (ВІДЕО)

Петер Сіярто, Андрій Єрмак і Дмитро Кулеба. Фото: president.gov.ua

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба сьогодні, 29 січня, в Ужгороді зустрілися з міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петером Сіярто. Сторони обговорили нормалізацію відносин між Києвом і Будапештом, а також посилення діалогу на рівні громад і вирішення низки інших проблемних питань. Переговори тривали понад шість годин і, як зазначив Андрій Єрмак, підтвердили взаємне прагнення Угорщини та України провести зустріч на найвищому рівні, повідомляє FREEДОМ.

Нормалізація відносин між Україною та Угорщиною, а також розв’язання низки актуальних питань – такі цілі візиту глави угорського МЗС Петера Сійярто в Закарпатську область України. Перед переговорами в Ужгороді разом з українським колегою Дмитром Кулебою, а також головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком вони вшанували пам’ять українських захисників, зокрема етнічних угорців, які загинули, захищаючи Україну від повномасштабного російського вторгнення.

“Ви знаєте, знищити більше будівель, причому житлових будівель — це стратегія Росії. Вони намагаються повністю зруйнувати місто, а потім намагаються йти вперед. І таке вони творять у багатьох місцях, особливо на сході України”, — заявив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

Зі свого боку міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав до завершення війни, яку Росія розв’язала проти України. На його думку, тільки так можна врятувати людські життя.

“В Україні, у нашого сусіда, майже два роки триває війна. Думка Угорщини протягом цих двох років була завжди однозначною — ми підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України. Ми засуджуємо війну, яку розв’язала Росія, і хочемо, щоб у нас по сусідству якнайшвидше настав мир”, — наголосив Петер Сійярто.

Як зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, двосторонні переговори відбулися як у вузькому, так і розширеному форматах. Цю розмову Кулеба назвав відвертою та конструктивною. Серед обговорених була і тема прав національних меншин.

“Ми зберемо спеціальну комісію, яка матиме одне дуже просте завдання: за 10 днів представити на розгляд урядів обох країн конкретне розуміння: як і що з того переліку питань, які ми отримали, потребує вирішення або вже врегульоване для того, щоб ми внесли остаточну ясність у дане питання”, — сказав очільник українського МЗС.

Дмитро Кулеба повідомив, що однією з ключових тем переговорів також було членство України в ЄС.

“Тут заслуговує на позитивну оцінку рішення Угорщини піти на компроміс і на засіданні Європейської ради в грудні 23 року, де було відкрито переговори про членство. Попереду інші важливі рішення. І ми сьогодні їх проговорили. Виходимо з того, що Україна, яка є членом ЄС, — найбільш стратегічно важливий партнер для Угорщини”, — зауважив він.

Київ зробив великий крок для підготовки зустрічі українського президента Володимира Зеленського та угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана. Коли і де відбудеться зустріч — ще вирішується, але, за словами Єрмака, вона може відкрити нову сторінку у відносинах між двома країнами.

“Говорили також про формулу миру Зеленського. Подякували Угорщині за участь в обумовлених формулах у Давосі. Є інтерес на рівні зустрічі Зеленського і прем’єра Угорщини. І ми сьогодні зробили крок до цієї зустрічі. На сьогоднішній день ми її готуємо і хочемо, щоб ця зустріч завершилася конкретними результатами. Дати не обговорили. Але хочемо, щоб це було якомога швидше”, — повідомив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

Петер Сіярто відвідав Україну за кілька днів до саміту ЄС, який відбудеться 1 лютого і буде спрямований на розблокування допомоги Україні. У грудні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан ветував 50 млрд євро допомоги ЄС Києву, тому лідери Євросоюзу вирішили повернутися до обговорення цього питання на цьому спеціальному саміті.

Читайте також: В очікуванні саміту ЄС: як Європа готується збільшити військову допомогу Україні (ВІДЕО)

Нагадаємо, 29 січня в Ужгород прибув міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сійярто.

Прямий ефір