Ізраїль і ХАМАС проводять переговори щодо заручників і припинення вогню — деталі від Шлеймовича

Ізраїльські військові. Фото: idf.il

Дві сторони, що воюють, — Ізраїль і ХАМАС — наблизилися до домовленості про випуск понад сотні заручників ХАМАС в обмін на двомісячне припинення вогню. Уже відбулося дві зустрічі, на яких обговорювали ці питання. Про це сьогодні, 29 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив головний редактор ізраїльського порталу “Деталі” Еміль Шлеймович.

“Перша зустріч відбулася таємно в Ер-Ріяді. Там зустрічалися представники Саудівської Аравії та представники Єгипту. Були там і представники Палестинської автономії, які обговорювали, скажімо так, суміжні питання, а саме що і як треба змінити для того, щоб владу над сектором Газа передати палестинській адміністрації. Тобто вони обговорювали реформи, зокрема, зменшення певних функцій президента майбутньої Палестинської держави”, — розповів він.

Друга зустріч, за словами Шлеймовича, відбулася вчора в столиці Франції Парижі.

“З ізраїльського боку в ній узяли участь голова Моссаду, голова Шабака і наш генерал, який є координатором з питань викрадених. Взагалі ми зараз говоримо про 136 заручників, але раніше з’являлася інформація, що близько 25 із них загинули. Це дані ізраїльської сторони. Катар теж брав участь у зустрічі в Парижі, але його не було в Ер-Ріяді. Катар раніше заявляв, що вимоги ХАМАСу – неприйнятні. ХАМАС вимагав міжнародні гарантії збереження свого режиму і щонайменше двомісячне припинення війни, що сприймається практично всіма як її реальне припинення”, — повідомив головний редактор ізраїльського порталу.

Він зауважив, що дуже низька ймовірність того, що після такого довгого перепочинку можна буде щось почати.

“Жодна з країн, а це, зокрема, і Йорданія, і Єгипет, уже не розглядають ХАМАС як силу, яка залишиться в Газі. Більше ми поки нічого про умови не знаємо, про стан заручників інформації немає зовсім”, — сказав Шлеймович.

Головред додав, що є інформація, що у сторін ще залишаються розбіжності, але на них тиснуть, вимагають ухвалювати рішення, зокрема і США.

Читайте також: Американці прийшли з планом врегулювання відносин між Ізраїлем і Ліваном, але його реалізація малоймовірна — думка

Нагадаємо, дипломат, експосол Ізраїлю в Росії Аркадій Мільман повідомив, що в руках терористів ХАМАС перебувають 136 заручників і 20 з них можуть бути вбиті. Решту ХАМАС використовує як живий щит.

Прямий ефір