Фінансування Угорщини з фондів Євросоюзу може бути знову заблоковано, — Юрова

Ілюстративне фото: news.myseldon.com

Фінансування Угорщини з боку Європейського Союзу може бути знову заблоковано, якщо ситуація з верховенством права вчергове погіршиться. Про це сьогодні, 29 січня, перед зустріччю міністрів у справах Європи розповіла віцепрезидентка Європейської комісії з цінностей і прозорості Віра Юрова, інформує FREEДОМ.

“Що стосується Угорщини, тут є дві речі. Блокування грошей завжди відбувається тоді, коли країна щось не виконує. А у випадку з Угорщиною це була відсутність упевненості в тому, що корупція та шахрайство переслідуються достатньою мірою. Отже, щойно Угорщина почала реформувати систему правосуддя, ми почали виділяти гроші. Але, як і раніше, багато грошей блокується. А якщо в Угорщині ситуація погіршиться, то ми знову зможемо заблокувати більше грошей. Тож це динамічний процес”, — сказала Юрова.

Вона назвала лише припущенням, що Угорщина може позбутися голосу в Європейській Раді на основі статті 7 Угоди про Європейський Союз. Ця стаття передбачає можливість позбавлення права країни голосу в разі, якщо та систематично порушує основоположні цінності ЄС.

“Що стосується блокування й можливих припущень з приводу права голосу, то це повністю в руках лідерів держав-членів, тому що тут ідеться про сьому статтю. Нам потрібно 26 держав-членів. Ще ніколи не було, щоб за сьомою статтею проголосували, тому що голосів завжди не вистачало. Ось і подивимося, чи вистачить у лідерів терпіння вести переговори з Віктором Орбаном, чи вони підуть цим новим шляхом, використовуючи статтю 7, що поки що лише припущення”, — сказала Юрова.

Читайте також: “Там, де є можливості дискусії, потрібно розмовляти”: про очікування від перемовин з Угорщиною розповів Подоляк

Нагадаємо, напередодні зустрічі Європейської Ради 14-15 грудня 2023 року Єврокомісія дозволила Угорщині почати процес розморожування близько 10 млрд євро фінансування з боку ЄС. Ще близько 20 млрд залишаються замороженими через проблеми з верховенством права в Угорщині та дотриманням прав меншин.

14 грудня прем’єр Угорщини Віктор Орбан не став використовувати право вето на рішення Європейської Ради про старт переговорів з Україною щодо вступу до ЄС, хоча раніше неодноразово заявляв, що не підтримує таке рішення.

Прямий ефір