Держдеп США виробляє план Б для допомоги Україні — подробиці від Кулика

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє план довгострокової підтримки України у війні проти Росії, який не пов’язаний з особистостями глав держав. Про це сьогодні, 29 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Він зазначив, що йдеться про план Б, коли адміністрація Байдена має заготовки для ситуацій, у яких її політика буде піддана критиці на тлі ймовірності приходу до влади Дональда Трампа. Зокрема, Держдеп США напрацьовує угоду, яка дає змогу здійснювати підтримку України попри опір республіканців.

“Багато в чому це повторює ту угоду, яка була підписана між Україною і Британією на 10 років. Інституційна підтримка, яка не пов’язана з особистостями тих чи інших політиків або глав держав, не пов’язана з прем’єр-міністром Британії або з нашим президентом. А це те, що має відношення до інституційної співпраці двох держав на 10 років. Відповідно, розраховується допомога, що надається Україні, — військова та фінансова”, — сказав Кулик.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства наголосив, що ця допомога має бути не дуже залежна від різких змін настроїв майбутнього президента США або якихось політичних еліт у Конгресі та Сенаті.

Він наголосив, що без такої допомоги неможливо буде забезпечити в довгостроковій перспективі протидію російській експансії та збереження позиції США у світі. Тому, ймовірно, рано чи пізно цим доведеться перейматися й самим республіканцям.

“Йдеться не про якісь швидкі, гучні рішення, а про те, щоб це була системна робота, яка дає нам змогу виживати. Основна мета — тримати фронт й модернізувати наші Збройні сили, а також економічну стійкість. Це важливо, тому що без американської допомоги європейські країни вже говорять про можливу кризу у сфері безпеки”, — сказав Кулик.

Він зазначив, що в НАТО говорять про те, що треба готуватися до нанесення росіянами ракетних ударів по Європі, необхідно знімати бюрократичні процедури для мобільності збройних сил.

“Це вже дуже тривожний дзвіночок, який говорить про те, що є тактичне планування війни на території Європейського Союзу, членів НАТО. І якщо США оберуть для себе ізоляцію, то це потім повернеться й до США так само”, — вважає Кулик.

Читайте також: Європа готується до можливого нападу Росії — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір