Потік коштів до російського бюджету зменшується — деталі від експерта

Військовий бюджет. Ілюстративний колаж: dam.gcsp.ch

Економічні труднощі, спричинені санкціями та іншими факторами, суттєво впливають на бюджет Росії, зменшуючи його потік і ускладнюючи фінансування важливих галузей, зокрема військово-промислового комплексу (ВПК). Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів економічний експерт Ілля Несходовський.  

“Потік до бюджету зменшується. Він зменшується внаслідок дій санкцій, внаслідок того, що є ціновий поріг [на нафту]. Початок року — це близько 60 дол. [за барель], усе залишається на тому ж рівні. Ба більше, країни, які у 2023 році купували нафту — зараз відмовляються. Індія відмовляється, інші країни”, — сказав він.

Також були удари по нафтопереробних заводах у Росії, і в результаті це обмежило можливості поставок нафти, що тягне за собою менші платежі до бюджету.

Крім того, Європа і США продовжують посилювати санкційний тиск.

“Відповідно, потік до бюджету зменшується і зменшуються можливості фінансувати військово-промисловий комплекс. Це замовлення, яке йде тільки від одного покупця — російського бюджету, Кремля. Це гроші, які могли піти на поліпшення якості життя росіян, ідуть виключно на виробництво танків, снарядів… Вони відправляються на фронт, де продукція одноразова і там утилізується фактично все. Тобто вони кидають у топку війни мільярди доларів, але і потік до бюджету — він не нескінченний”, — підсумував Ілля Несходовський.

Читайте також: Нафтова галузь РФ зіткнулася з великими проблемами через війну проти України — подробиці (ВІДЕО)

Раніше військовий експерт Владислав Селезньов зауважив, що вибухи та пожежі на об’єктах критичної енергетичної інфраструктури, зокрема нафти та газу, переробної промисловості в Російській Федерації відбуваються невипадково. І такі події траплятимуться й надалі.

Прямий ефір