У Фінляндії відбуваються вибори президента країни — деталі

Виборча дільниця у Фінляндії. Фото: gettyimages.com

У Фінляндії сьогодні, 28 січня, відбуваються перші після вступу країни до Північноатлантичного альянсу вибори президента. Фіни голосують за 13-го главу держави, повідомляє FREEДОМ.

Право голосу мають близько 4,5 млн громадян. Виборчі дільниці закриються о 20:00 за місцевим часом. Попередні результати очікують пізно ввечері. Загалом у виборах беруть участь дев’ять кандидатів. Переможець посяде місце чинного президента Саулі Нііністьо, який має піти у відставку після двох шестирічних термінів.

Зазначимо, президент у Фінляндії є головнокомандувачем Збройних сил, представляє країну на засіданнях НАТО і керує зовнішньою політикою у співпраці з урядом.

Згідно з останніми опитуваннями, найбільші шанси на перемогу в президентських виборах у Фінляндії має колишній прем’єр-міністр країни та член правоцентристської коаліційної партії Александр Стубб. Попередньо, він набирає до 27% голосів. Його найближчий конкурент, ексміністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто має підтримку 23% голосів. Обидва кандидати підтримують Україну, виступають за розширення співпраці з НАТО і США, а також пропонують подальші санкції щодо Росії.

Найімовірніше, жоден із претендентів не отримає абсолютної більшості голосів, а отже неминучий другий тур, який, найімовірніше, відбудеться за два тижні.

Колишній прем’єр-міністр Фінляндії Александр Стубб, який лідирує у президентському рейтингу, заявив, що не підтримуватиме жодних стосунків із президентом Росії та з російськими політиками, доки вони не припинять війну в Україні. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters. Уточнюється, що про розрив дипломатичних відносин між Росією і Фінляндією не йдеться. Як зазначив Олександр Стубб, фінські прикордонники та дипломати продовжать співпрацювати з російськими, але Кремль не буде основною складовою зовнішньої політики офіційного Гельсінкі.

Переважна більшість фінів вважає, що Росія повинна програти війну і вивести свої війська з України. За даними опитування Фінського форуму бізнесу і політики EVA, повністю згодні з цим 57% респондентів, ще 28% — скоріше згодні, тобто загалом 85%. З тим, що Кремль має виплатити компенсацію за відновлення України, згодні 80% громадян Фінляндії. 90% проголосували за те, щоб винні у воєнних злочинах в Україні були притягнуті до відповідальності.

Варто також зазначити, що у Фінляндії більшість опитаних вважають, що Україна була б гарним кандидатом на вступ до НАТО в майбутньому, тоді як тільки 15% фінів проти цього. Результати опитування ґрунтуються на відповідях 2045 респондентів віком від 18 до 79 років.

Читайте також: Війна буде довгою, Росія створила невпевненість в усьому світі, — глава Міноборони Фінляндії

Прямий ефір