НАТО не зупиняє Росію, ядерна зброя в Європі теж перестала її стримувати, — Потапенко

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Європі потрібна нова система безпеки, яка зупинить Росію. Інакше на європейські країни чекає велика війна. Україна стала точкою докладання зусиль і консолідації країн ЄС для протистояння РФ. Про це сьогодні, 28 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко.

За його словами, система безпеки — це система балансу інтересів різних держав, яка зафіксована у формальних договорах на якийсь час. Вона існує зазвичай кілька десятиліть.

“Найголовніше — не просто декларація про те, що щось комусь подобається, а баланс реальних інтересів і реальних можливостей. Тобто це баланс збройних сил, бюджетів, мобілізаційних потенціалів армій, економічного потенціалу, морального духу захищати країну. Це все входить у баланси. На сьогодні НАТО фактично не балансує Росію. НАТО присутнє, проте Росію це взагалі ніяк не зупиняє — почалася війна з Україною, і допомога країн НАТО теж Росію ніяк не зупиняє”, — сказав Потапенко.

Відповідно, пояснив експерт, потрібна нова система, бажано до великої війни в Європі, яка б балансувала, посилювала європейські країни.

“І Україна в цьому випадку є точкою прикладання консолідації країн насамперед Європейського континенту, для протистояння російській загрозі”, — заявив він.

Потапенко уточнив, тривалий час вважалося, що ядерна зброя буде основним інструментом війни між європейськими країнами і Радянським Союзом або Росією.

“Російсько-українська війна показала, що можлива тривала конвенційна війна з великою кількістю зброї, людей, з операціями, із залученням до 2 млн військ тощо, без застосування ядерної зброї, якою продовжують погрожувати, проте не використовують. Таким чином ядерна зброя, що розташована на території Європи, наприклад, у Франції, Великій Британії тощо, перестала стримувати Російську Федерацію. Так само як Україна не боїться російської ядерної зброї, так само і Росія тепер не боїться умовно французької ядерної зброї на території Європи”, — говорить експерт.

Тому, вважає Потапенко, потрібно формувати нову систему безпеки.

“Якщо всім пощастить, її сформують до великої європейської війни. Якщо не пощастить, значить, за підсумками європейської війни”, — резюмував керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.

Читайте також: “Зараз Альянс найсильніший від моменту заснування”: як війна Росії проти України вплинула на НАТО (ВІДЕО)

Нагадаємо, політолог, віцепрезидент аналітичного центру “Політика” Олег Лісний, коментуючи наймасштабніші з часів Холодної війни військові навчання країн Північноатлантичного альянсу, висловив думку, що Росія не розуміє слів, вона розуміє тільки дії і цінує силу. Перевагу має той, хто володіє більшою військовою силою, і НАТО це усвідомлює. Альянс готується до активного захисту.

Прямий ефір