Аварії — кожні 7 хвилин, є жертви: колапс системи ЖКГ охопив Росію (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Росії триває комунальний колапс — десятки тисяч людей залишаються без води й опалення в 30-градусні морози, нерідко їх обварюють окропом просто на вулиці або багатоквартирних будинках. Аварії в житловій інфраструктурі трапляються в країні кожні 7 хвилин, відомо про 100 смертельних випадків за останні 10 років, підрахували експерти, інформує FREEДОМ.

Ситуація в підмосковному Подольську — малоприємна. Через тиждень після прориву труб і подальшого відключення тепла, жителям, нарешті, дали опалення. Але під’їзди затопило окропом.

Фінансування інфраструктури ЖКГ знизили більш ніж у 2 рази, а тарифи навпаки — відчутно зростають. У 2022-му послуги ЖКГ у Росії подорожчали майже на 12%. Десята частина витрат росіян припадає саме на комунальні рахунки.

Усе це — на тлі щоденних аварій у всіх регіонах країни. Страждає й улюблене чиновниками Підмосков’я, і сама Москва, і Санкт-Петербург. У регіонах ситуація — набагато гірша. У січні в Новосибірську окропом обварилися 13 осіб, 160 будівель позбулися тепла. У Климовську — 40 тисяч людей без опалення виживали тиждень.

“Путінська система не заточена на розв’язання проблем у країні. На все це у Путіна ніколи немає грошей. При цьому за останні 20 років отримали 4 трлн дол. від зростання цін на нафту”, — зазначає економіст Сергій Алексашенко.

Смертельні випадки внаслідок комунальних аварій — не таке вже й рідкісне явище, як може здатися. Так, за останні 10 років загинули 104 людини, а понад 300 отримали травми. Є загиблі й за останній рік — у січні двоє робітників під час ремонту впали в окріп, у квітні — у киплячій ямі загинув велосипедист.

Ключова причина масових аварій — вельми очевидна, стверджують експерти — і це граничний знос мереж. Більшість труб було прокладено близько 60 років тому і відтоді їх не змінювали. Навіть в офіційних структурах визнають, що в деяких областях слід замінити понад 90% комунікацій. Для цього потрібно збільшувати фінансування ЖКГ — а його, навпаки, скорочують.

За оцінками Мінбуду РФ, на оновлення систем необхідно 9 трлн рублів, і такою сумою уряд Путіна володів минулого року. На ведення війни з Україною у 2023-му було витрачено 13 трлн руб., а на 2024-й виділено 15 трлн. За допомогою цих коштів можна було оновити всі труби в країні та розв’язати проблему комунальних катастроф. 

“Крали раніше, зараз крадуть більше, тому що не знають, що буде далі. Плюс війна, на яку йдуть усі гроші. Цілком очевидно, що нічого хорошого ні ЖКГ, ні іншим сферам, не пов’язаним із війною, а пов’язаним із життєзабезпеченням громадян, чекати не доводиться”, — каже колишній депутат Законодавчих зборів Санкт-Петербурга Максим Резнік.

Експерти наголошують, що попереду — ще серйозніші аварії, пов’язані з енергетикою. Адже якщо відключається кабель, що живить теплоелектроцентралі, перестають працювати помпи, а тоді немає світла, тепла, води.

Читайте також: Росіяни замерзають — новини про комунальні колапси в різних містах РФ з’являються щодня (ВІДЕО)

Прямий ефір