“Зараз Альянс найсильніший від моменту заснування”: як війна Росії проти України вплинула на НАТО (ВІДЕО)

Прапор НАТО. Фото: share.america.gov

У НАТО розробляють план дій у разі воєнної агресії Росії проти країн-членів Альянсу. Про це заявила віцепрем’єр-міністерка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Країни цивілізованого світу згуртувалися у протистоянні російській агресії, інформує FREEДОМ.

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ до України 24 лютого 2022 року до листопада 2023 року союзники по НАТО виділили Києву військову допомогу на суму близько 100 млрд євро. Про це повідомляють на сайті Північноатлантичного альянсу. Половину коштів надали США, решту — Канада та європейські країни. Як заявляють в Альянсі, воєнна агресія РФ згуртувала НАТО вперше від часів Холодної війни. Тепер союзники, як заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, працюють над посиленням колективної оборони та збільшують витрати на закупівлю і виробництво озброєння.

“Це завжди був неймовірно сильний Альянс. Але зараз він, ймовірно, найсильніший від моменту свого заснування, після Другої світової війни. І це ще один показник того, як союзники по НАТО об’єдналися, щоб на ділі подивитися, як ми можемо працювати разом у кризовій ситуації, і, що найголовніше — як ми можемо стримувати потенційний конфлікт. Я думаю, що НАТО й надалі ставатиме дедалі сильнішим і сильнішим, оскільки ми знову працюємо разом, щоб забезпечити безпеку Європи і наших союзників по НАТО”, — заявив прессекретар Міністерства оборони США Пет Райдер в інтерв’ю виданню “Голос Америки”.

Повномасштабна воєнна агресія Росії проти України активізувала і процес розширення Альянсу. Новим членом організації стала Фінляндія — сусід РФ. За крок від вступу до НАТО Швеція. Влітку 2023 року Україна отримала сигнал від НАТО про перспективи вступу країни до Альянсу і довгострокову співпрацю.

“Це найбільший прорив. Потенційне членство нам пообіцяли. Коли воно буде, в якому форматі, наскільки швидко ми зможемо увійти до Альянсу та інтегруватися — ніхто не знає. Так, є співпраця в обороні, але це військова таємниця. Ніхто досконально не скаже ні від наших, ні від західних джерел, наскільки глибока ця співпраця”, — коментує військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

Росія після початку повномасштабного вторгнення до України стала найбільш підсанкційною країною у світі, обійшовши Іран, Сирію і КНДР. В умовах західних обмежень і міжнародної ізоляції Кремлю все складніше продовжувати війну. Мільярди рублів, виділені з державного бюджету на підтримку військово-промислового комплексу, не забезпечують потреби армії агресора.

“Росія відчуває брак боєприпасів і військової техніки, значні проблеми з ланцюжком постачань, значні проблеми з персоналом. Тому ми бачимо, що вони звертаються до таких країн, як Північна Корея та Іран, щоб отримати військові можливості та боєприпаси. Це просто демонструє проблему, яку вони відчувають у плані поповнення власних запасів зброї”, — розповів Райдер в інтерв’ю виданню “Голос Америки”.

Ще однією серйозною проблемою для російської армії стали масштабні втрати в живій силі. За оцінками експертів, Сили оборони України ліквідували близько 90% військ РФ, задіяних на початку повномасштабного вторгнення. Поповнювати поріділі ряди доводиться ув’язненими, насильно мобілізованими бюджетниками і мігрантами.

“Хто в російській армії? Це професійні військові. Це проблема, це хвороба, це боляче, це неприємно, дуже неприємно, дуже боляче ще раз, тому що та армія, яка готувалася на війну, на вторгнення, на завоювання всього світу, до Берліна дійти, її немає. Зараз це мобілізовані, це контрактники, ПВК. Це велика-велика проблема”, — каже Ступак.

Згідно з даними розвідки США, тільки під час спроб штурму міста Авдіївки Донецької області втрати російської армії становили 15 тисяч убитих і поранених військових і понад 220 одиниць бронетехніки.

Читайте також: Україна виграла час для того, щоб 5-та стаття Статуту НАТО стала реальністю, — політолог

Нагадаємо, політолог, віцепрезидент аналітичного центру “Політика” Олег Лісний, коментуючи наймасштабніші з часів Холодної війни військові навчання країн Північноатлантичного альянсу, висловив думку, що Росія не розуміє слів, вона розуміє тільки дії і цінує силу. Перевагу має той, хто володіє більшою військовою силою, і НАТО це усвідомлює. Альянс готується до активного захисту.

Прямий ефір