Знищити інфраструктуру ворога на окупованій території: чому Берлін зволікає з поставками ракет TAURUS — обговорювали експерти

Німецька крилата ракета TAURUS. Фото: unian.net

За даними Міністерства оборони Німеччини, у 2024 році Берлін надасть Україні військову допомогу на суму понад 7 млрд євро. Зокрема, вперше буде поставлено в Україну 6 військових вертольотів Sea King Mk41, а також необхідне оснащення і запасні частини. 

За підсумками зустрічі Контактної групи у форматі “Рамштайн” у січні міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про подальше посилення підтримки України. Згідно з даними Бундесверу, з Німеччини в Україну регулярно відправляють військову допомогу, зокрема бойові броньовані машини, системи безпілотної оборони, автомобілі матеріально-технічного забезпечення.

Поки що вертольоти замість ракет

За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, українські військові пройдуть курс навчання з управління та обслуговування вертольотів Sea King Mk41. 

“Sea King — це перевірений і надійний вертоліт, який допоможе українцям у багатьох сферах: від розвідки над Чорним морем до транспортування солдатів. Це перша німецька поставка такого роду”, — цитує Пісторіуса сайт Міністерства оборони Німеччини.

Міністр оборони Німеччини підкреслив, що для Берліна протиповітряна оборона України залишається пріоритетом. Німеччина і Франція очолюють коаліцію з протиповітряної оборони з листопада 2023 року.

Союзники запевнили Київ у подальшій військовій підтримці, включно з постачанням далекобійної зброї.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Київ відновив переговори з Берліном про надання ракет TAURUS, незважаючи на те, що резолюція не отримала схвалення Бундестагу.

“Ми ніколи не здамося. Ми все ще ведемо переговори з федеральним урядом з цього приводу. Нам не потрібні TAURUS для атаки на Москву. Нам не потрібні ракети великої дальності, які надали західні партнери, щоб атакувати Москву або будь-яку іншу частину території Росії. Нам потрібні TAURUS, щоб знищити російську військову інфраструктуру за лінією фронту на території України”, — сказав Кулеба.

TAURUS — це далекобійна авіаційна крилата ракета, розроблена спільними зусиллями Німеччини та Швеції. Призначена для точного ураження високозахищених і укріплених цілей без необхідності вторгнення літака-носія в зону ППО противника. 

Вартість однієї ракети TAURUS становить 950 тис. євро. Максимальна дальність — понад 500 км. 

Думки експертів

Чи схвалять у Бундестазі передачу Україні далекобійних ракет TAURUS? Від чого залежить це рішення? Яка роль далекобійних ракет у війні проти Росії? На ці запитання в ефірі телеканалу  FREEДOM шукали відповіді: 

  • Валерій Рябих, військовий експерт; 
  • Ігор Романенко, засновник Фонду “Закриємо небо України”; 
  • Павло Лакійчук, керівник програм безпеки Центру глобалістики “Стратегія XXI”;
  • Владислав Селезньов, військовий експерт.

ВАЛЕРІЙ РЯБИХ: Надання зброї Україні — це політичне питання

— Наші партнери розуміють, що Україні необхідна далекобійна зброя, і будуть старатись зробити все для того, щоб вона у нас з’явилася в потрібний момент. 

Це є відображенням усієї філософії засідань у форматі “Рамштайн”, які покликані координувати зусилля наших партнерів у наданні допомоги Україні. 

Що стосується далекобійних засобів, які можуть бути надані нашими партнерами, то це ракети класу “повітря-земля” Storm Shadow/SCALP або TAURUS. Я думаю, надалі триватимуть поставки цих ракет. 

З отриманням Україною нових багатофункціональних винищувачів F-16 можуть з’явитися нові далекобійні ракети класу “повітря-земля”, які будуть використовуватися для вирішення завдань Збройних сил України. 

Під час зустрічей у форматі “Рамштайн” можуть обговорюватися також питання технологічної взаємодії та отримання Україною додаткових коштів, які могли б забезпечити нарощування виробництва власних озброєнь дальньої дії. 

Західне озброєння, яке буде передаватися, зокрема далекобійне, буде застосовуватися Україною виключно по тимчасово окупованих територіях. 

Далекобійне озброєння, яке розроблено і вироблено на території України, можна використовувати як завгодно, зокрема для примусу Росії до миру. 

З 2020 року в Україні реалізується ракетна програма, в рамках якої розробляються і виробляються кілька видів ракет. Ця програма може бути розширена новими форматами. Можна використовувати західні технології, щоб наростити можливості тих ракетних систем, які вже є. Виробництво може бути запущене в короткий термін, головне, щоб існувало розуміння між Україною і союзниками. 

Надання ракет TAURUS — це політичне питання для Німеччини і воно зараз вирішується. На останньому голосуванні не було підтримано законопроєкт, який був висунутий німецькою опозицією, щодо швидкого передання Україні подібного виду ракет. 

Але до цього питання мають повернутися і рішення буде ухвалено. Насамперед усе залежить від німецького політикуму і знаходження компромісів. У Німеччині мають закласти необхідні кошти для передачі цих ракетних систем. 

Україні потрібно продовжувати реалізовувати задум щодо поступового видавлювання противника з нашої території. 

ІГОР РОМАНЕНКО: Є шанси, що голосування буде на користь України 

— У німецький парламент винесли питання про надання Україні ракет TAURUS, але його не схвалили. Але там нібито є певна інтрига в боротьбі правлячої партії з опозиційною.

Опозиціонери, щоб показати свою діяльність, прийшли зі своєю ініціативою з порушенням процедури. Тому нібито буде переголосування. Є шанси, що все таки це голосування буде на користь України. 

Я думаю, у підсумку вони нададуть дуже потрібні нам ракети TAURUS. І я думаю, що й американці вирішать до лютого свої політичні проблеми. 

ПАВЛО ЛАКІЙЧУК: Питання надання Україні ракет TAURUS має бути вирішено позитивно 

— Україні потрібно зважати не тільки на міждержавні відносини між країнами-членами НАТО, а й на внутрішньополітичну обстановку у наших союзників. 

Війна в Україні — це зараз гаряча тема. І цю тему політики всередині своїх держав можуть використовувати у своїх цілях та інтересах. 

Днями провалилося голосування в Бундестазі щодо надання ракет TAURUS Україні. Цей провал був очікуваним, бо питання було винесено на порядок денний опозиційною партією за допомогою хитрої комбінації. 

Через 2-3 тижні німці голосуватимуть за інше рішення в Бундестазі і, ймовірно, питання надання Україні ракет TAURUS буде вирішено позитивно. 

ВЛАДИСЛАВ СЕЛЕЗНЬОВ: Україні необхідні далекобійні ракети

— У протистоянні з Росією ми навряд чи зможемо витримати, роблячи акцент на живій силі. Вихід із ситуації, що склалася, — це ультрасучасні технології, які даватимуть нам змогу перемелювати противника. 

Україні потрібна сучасна, далекобійна, високоточна зброя. 

Потрібні технології, які, з одного боку, дозволятимуть душити всі засоби противника артилерійського ураження. З іншого боку — нам потрібні засоби, які дозволятимуть знищувати ворожу логістику на великих відстанях до 300 кілометрів. 

Актуальним є питання щодо ракет Storm Shadow/SCULP, TAURUS та ATACMS. 

Сподіваюся, що наші західні партнери нарешті нас почують і ми в достатній кількості отримаємо все, що необхідно для перемоги над ворогом. 

Читайте також: Берлін зволікає з поставками ракет TAURUS для України: основні причини озвучив німецький політолог

Прямий ефір