Як влада російських регіонів намагається не допускати протестів (ВІДЕО)

Придушення протестів в Алмати (Казахстан), 2022 рік. Фото: ap.org

Агітація, щоби не допустити протестів. Влада Забайкалля веде з жителями так звані “розмови про головне”, щоб попередити виникнення народного невдоволення як у Дагестані, так і в Башкирії та Якутії. Кремлівський режим не лише намагається придушити будь-яке волевиявлення росіян у зародку, а й знову звинувачує у розгойдуванні ситуації так званий “колективний Захід”, передає FREEДОМ.

На Забайкаллі необхідність таких “розмов про головне” губернатор Олександр Осипов пояснив загрозою “ворога в особі колективного Заходу”, який, за його словами, прагне роз’єднати російське суспільство. Так російська влада намагається придушити потенційні масові протести в Росії, які нещодавно спалахнули у Башкортостані.

“Кремль придушуватиме це “залізною рукою”. Це єдина їхня стратегія. Вони ніколи не підуть на поступки. Ситуація в Росії схожа на торф, що горить під землею. Торф горить, а згори це не видно. Тут прорвалося полум’я, тут полум’я”, — каже Леонід Гозман, російський опозиційний політик.

Башкирський співак Алтинай Валітов, який підтримав протести, залишив Росію через загрози кримінального переслідування. Раніше поліція розбила вікна у його будинку та провела обшук.

Під час протестів проти вироку башкирському активісту Фаїлю Алсинову співак опублікував звернення, в якому назвав Алсинова героєм, а причину протестів побачив у російському націоналізмі. Башкир, за його словами, утискають на кожному кроці.

“Проти мене йде масове цькування, як тільки не переінакшують мої слова. Будь ласка, не піддавайтеся. Так, я втік. Інакше — в’язниця, 15 років. Так мені сказали. Суд нічого не вирішує, адвокати не зможуть нічого досягти. А що ви зробили б на моєму місці? Все, що я сказав, я сказав. Тепер не повернути. Так, моє красиве життя перекинулося верхом догори. Але такі слова в такий тяжкий час хтось повинен був сказати”, — заявив Алтинай Валітов виданню “Важные истории”.

Жителя Якутська оштрафували на 20 000 рублів за заклики вийти на мітинг через вбивство земляка. 22 січня сотні жителів Якутська — це столиця Республіки Саха у Східному Сибіру — вийшли на несанкціонований протест через вбивство місцевого жителя мігрантом із Таджикистану. Вимагали посилити контроль над приїжджими. В результаті було затримано десятки мітингувальників.

“У ніч перед мітингом у роботі месенджерів Telegram, WhatsApp та Viber стався збій. Багато скарг на роботу сервісів надійшло з Якутії. Глава регіону Айсен Ніколаєв звинувачував в організації мітингів “провокаторів, у тому числі тих, хто сидить за кордоном”, які збираються “розпалити конфлікт, посіяти ворожнечу”, — зі статті видання “Медиазона”.

Контроль у всіх галузях у Росії лише посилюється. Член Ради з прав людини при президентові Росії Кирило Кабанов запропонував перевірити всі регіональні підручники з краєзнавства на історичний екстремізм.

Чиновнику не подобаються націоналістичні настрої мігрантів. Тому, на його думку, краще стерти історичну пам’ять малих народів, щоб попередити у майбутньому їхнє бажання стати незалежними від Росії.

Читайте також: Протести в РФ — це короткий гніт, який може спалахнути абсолютно раптово, — співзасновник фонду “Свободная Бурятия”

Прямий ефір