Ізраїль веде проти ХАМАС тип війни, якого у світовій історії ще не було, — ізраїльський дипломат

Ізраїльські військові. Фото: idf.il

Проводячи як наземні, так і підземні дії проти ХАМАС у секторі Гази, Ізраїль веде абсолютно новий тип війни. Такого у світовій історії ще не було. У руках терористів перебувають 136 ізраїльських заручників, 20 із них можуть бути вбиті, а решту ХАМАС використовує як живий щит. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, експосол Ізраїлю в Росії Аркадій Мільман.

“Йдеться про абсолютно новий вид війни. Ізраїль зараз веде війну наземну і підземну. Це вперше в історії, що регулярній армії треба воювати з терористичними групами, які перебувають на поверхні землі, і які побудували ціле місто тунелів, бункери, склади для зброї, житлові приміщення на глибині від 20 до 50 метрів. Такого не було ще в історії світових воєн або інших локальних воєн, де потрібно було вести війну саме у двох цих напрямках”, — сказав він.

За словами дипломата, основна складність у тому, що ХАМАС використовує тунелі, бетонні спеціальні бункери. Бойовики виходять на поверхню в різних точках, намагаються завдати шкоди і воювати з ізраїльськими підрозділами, а потім зникають через інші люки, двері, і знову йдуть під землю.

“Проблема полягає ще в тому, що в руках ХАМАСу перебуває 136 наших заручників, найімовірніше, з них у живих, за оцінками, зараз перебуває 116. Цілком ймовірно, ще 20 тіл уже вбитих, замордованих наших громадян, які були взяті в заручники. Ми не знаємо точно, скільки зі 116 ще точно живі. Але поки що є розвіддані, що більшість живі. Вони є живим щитом для ХАМАС. І тому ми нічого не можемо зробити з цими бункерами, тому що їх затопивши, підірвавши тощо, ми знищимо своїх людей і своїх громадян. І в цьому полягає основна складність”, — каже Мільман.

Крім того, додав він, кожен такий вихід із люків замаскований, неможливо знати, де точно вийдуть терористи. Це являє собою певні тактичні складнощі ведення бою.

“Ми зараз знищуємо ті тунелі, які ми вже повністю зачистили. Але це дуже копітка, тривала робота, тому що йдеться про сотні кілометрів під землею. І вся ця терористична організація, де, за різними підрахунками, залишилося від 10 до 20 тис. терористів, які зі зброєю і продовжують воювати, це досить складна історія для нас. Зрозуміло, що ми їх доб’ємо. Це займе час. Але це люди, які повністю налаштовані на те, щоб померти. Для них свята справа — померти. Тому вони продовжують війну саме в таких умовах. Є частина, яка здається. Ті, хто, видно, передумали. Але основна їхня маса, для них свята справа померти. Для нас свята справа — зберегти життя. Ось і вся цивілізаційна різниця цих двох формацій — нашої та їхньої”, — підсумував Аркадій Мільман.

Читайте також: Операція ЦАХАЛ у секторі Гази дуже складна, воєнні дії 2024 року триватимуть, — Мільман

Нагадаємо, ізраїльський журналіст, головний редактор “Лучшего радио” Цві Зільбер висловив думку, що ніхто, крім ізраїльської армії, не забезпечить безпеку Ізраїлю. Після війни Ізраїль має повернутися до ситуації, яка була до 1993 року. Питання безпеки мають бути тільки в руках ізраїльтян.

Прямий ефір