Росія готова залучати трудових мігрантів із Північної Кореї для низькооплачуваної роботи, — економіст

У Москві. Фото: headtopics.com

Росія для нормального функціонування економіки посилено займається пошуком міграційної робочої сили, якій можна буде мало платити. Про це сьогодні, 10 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Він зазначив, що в РФ утворилася “яма” в традиційних сферах діяльності, де працювали заробітчани із Середньої Азії. Це пов’язано, зокрема, і з моментами у внутрішній російській політиці, де склалася ситуація з неприйняттям по відношенню до мігрантів.

“Їм створюють нестерпні умови існування. І тому ніби склалася ситуація, коли в традиційних сферах діяльності, де працювали представники Середньої Азії, утворилася досить велика яма. Це, як правило, низькокваліфікована ручна праця, зокрема і в сільському господарстві, зокрема і в житлово-комунальному господарстві, у будівельно-монтажних роботах, у ремонтних роботах”, — сказав Пендзин. 

Люди із Середньої Азії, за словами економіста, перестали їхати працювати в РФ ще й тому, що їхні країни на сьогодні отримали внутрішній стимул розвитку й там з’явилася робота.

У зв’язку з цим зараз у Росії немає вільної робочої сили, яка здатна займатися низькооплачуваною ручною працею.

“Тому для РФ вкрай важливим на сьогоднішній момент став пошук, скажімо так, міграційної робочої сили, яку можна буде залучити на низькооплачувану ручну працю. Ну, ось, з’явилася ідея у них залучати північнокорейських працівників. Я не знаю щодо інтенсивності праці цієї категорії громадян, але потрібно розуміти, що подібна ситуація, особливо якщо виходити з позицій режиму, який існує в Північній Кореї, звичайно, відбуватиметься за досить жорстким узгодженням із центральною північнокорейською владою й буде далеко не безоплатною з точки зору політичних преференцій для російського керівництва. Проте подібне рішення однозначно буде ситуативним і тимчасовим”, — сказав економіст.

Пендзин зазначив, що з великою часткою ймовірності трудові мігранти з Північної Кореї розміщуватимуться локально, а в їхньому середовищі будуть відповідні внутрішні наглядачі.

“Тобто, найімовірніше, це будуть якісь воєнізовані трудові загони, які приїжджатимуть на виконання тих чи інших конкретних робіт. Тобто це не буде масовий заїзд мігрантів, які розчинятимуться в російському суспільстві. Це буде локальне місце утримання, як трудовий концентраційний табір, який буде жорстко охоронятися і з якого будуть люди виводитися на роботи та повертатися назад у цей табір. Це не буде системою вільного проникнення мігрантів у російський соціум”, — прогнозує економіст.

На його думку, для того, щоб російська економіка могла нормально функціонувати, владі РФ у будь-якому разі доведеться якимось чином шукати механізми для повернення мігрантів, які залишили країну після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та оголошення “часткової мобілізації”.

“А це можливо тільки в умовах припинення війни і тільки в умовах зняття тих санкційних обмежень, які є на сьогоднішній момент”, — сказав Пендзин.

Читайте також: Російська економіка пішла шляхом Радянського Союзу: про брак робочих рук, прийдешній дефіцит й “ковбасні електрички” розповів Пендзин

Раніше російський економіст, доктор економічних наук, професор Ігор Ліпсиц заявив, що в Росії зростає кількість регіонів з нестабільною обстановкою через мілітаризацію економіки.

Прямий ефір