Економічні питання змушують Китай знаходити спільну мову і зі США, і з ЄС — розбір Єфремова

Прапор Китаю. Фото: ukrinform.ua

Перспективи розвитку економіки підштовхують Китай проявляти на міжнародній арені менш конфронтаційну позицію, але це ніяк не позначається на українському питанні. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

Він наголосив, що зовнішня політика Китаю побудована виключно на захисті та просуванні своїх національних інтересів.

“Він не намагається ні з ким дружити, комусь подобатися. Він насамперед виважено й принципово підходить до своєї міжнародної позиції. Треба звернути увагу на те, що протягом 2023 року підхід Пекіна до війни в Україні практично не змінився. Ті заяви, які були опубліковані на початку року в так званому мирному плані, по суті, і залишаються тим, з чим Китай працює в межах зусиль, спрямованих на призупинення війни в Україні. Ця позиція досить специфічна, вона намагається зберегти свободу маневру за Китаєм, представити його як сторону, яка не є учасником конфлікту, але всіляко хоче, щоб він припинився”, — сказав експерт.

Цей “мирний план” представляє Китай як країну, що має своє, альтернативне бачення порівняно із західними країнами, того, як ситуація має бути врегульована. За словами Єфремова, у цьому напрямі Китай зберігає певну послідовність.

Експерт констатував також, що у 2023 році спостерігався певний розворот у бік пом’якшення риторики Китаю щодо Сполучених Штатів та спроб повернутися до більш компромісної, збалансованої позиції, орієнтованої на діалог й демонстрацію потепління у відносинах. Так, президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрілися в Сан-Франциско під час саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.

“Ось буквально днями відбувся візит керівництва Європейського Союзу до Китаю, де також обговорювали приблизно такі самі проблеми, які були предметом перемовин між Сполученими Штатами та Китаєм у Сан-Франциско. Це свідчить про те, що в Китаї віддали перевагу такій зовнішньополітичній лінії, яка спрямована на, по-перше, стабілізацію міжнародних відносин, по-друге, на зниження рівня конфронтації, принаймні у двосторонніх відносинах зі Сполученими Штатами як головним суперником”, — сказав Єфремов.

На його думку, все це зумовлено тим, що всередині Китаю є певні стимули, які підштовхують КНР до такої поведінки. Зокрема, погіршується економічний стан Китаю.

“Це не катастрофічне погіршення, це просто сповільнення економічної динаміки, яка, по суті, відбувається всупереч прогнозам і очікуванням більшості експертів та спостерігачів. Уповільнення динаміки виражається в тому, що зростає безробіття в деяких секторах, особливо динамічно, наприклад, у сфері зайнятості молоді. Є проблеми на ринку нерухомості. Є проблема з інфляцією, яка є нижчою, ніж очікувалося, і яка має такий дефляційний депресивний характер, що потенційно може також суттєво нашкодити китайській економіці. Є проблема з тим, що експорт, який був одним із важливих драйверів економічного зростання Китаю, демонструє нестабільні результати”, — сказав експерт.

У цьому контексті для Китаю важливим елементом його зовнішньополітичного порядку денного є торгівля зі США та Євросоюзом.

“Загалом перспективи розвитку китайської економіки швидше песимістичні, ніж оптимістичні. Ось така ситуація підштовхує Китай до поведінки на міжнародній арені, яка буде менш конфронтаційною, а більш дружньою і примирливою, скажімо так. Але поки що на українському питанні це ніяк не позначається”, — сказав Єфремов.

Читайте також: Китай у війні РФ проти України зберігає “проросійський нейтралітет”, — ізраїльський дипломат

Нагадаємо, як заявив політолог Володимир Фесенко, за час розв’язаної Росією війни проти України найбільше на країні-агресорі заробив Китай. У Пекіна дуже тісні зв’язки з Москвою. Китаю вигідна війна РФ проти України економічно і геополітично.

Прямий ефір