Попри санкції, Росія продовжує створювати озброєння — розбір військового аналітика

Дрон "Ланцет". Фото: www.rbc.ua

Наразі Росія не має можливості серійно виробляти далекобійні ударні безпілотники, за винятком Shahed (“Шахедів”), які у РФ перейменували на “Герань”. Однак виробництво ракет триває, хоча й не в таких масштабах, як до війни. Санкції, запроваджені проти країни-агресора, Кремлю вдається обходити. Про це сьогодні, 9 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий аналітик Олексій Гетьман.

Він зазначив, що крім “Орланів” і “Ланцетів”, у Росії немає власних розробок великих безпілотників, вони модернізують наявні: встановлюють тепловізори та прилади нічного бачення.

“У нас трошки інший підхід, у нас велика різноманітність безпілотників. З одного боку, це добре, з іншого боку, в цьому теж є недоліки, тому що треба кожному підрозділу, який використовує якийсь БпЛА, перебудовуватися під нове. Але ворогу важче з ними боротися, тому що щоразу в нас нові безпілотники, і поки росіяни налаштуються на те, як їх перехоплювати, вже працюють інші безпілотники”, — сказав Гетьман.

Водночас, за його словами, санкції, введені проти РФ, недостатньо діють.

“У принципі, FPV дрони використовують досить серйозну, технологічно складну елементну базу. У Росії такого немає. Їм треба десь діставати комплектуючі. Необхідно посилити контроль над третіми країнами, через які заходять мікросхеми в Російську Федерацію. Але поки що всі ці санкції проти Росії, всі обмеження, будемо відверті, сильно не вплинули на можливості росіян виробляти крилаті, балістичні ракети. Їхнє виробництво майже вдвічі збільшилося. БпЛА вони вдосконалили”, — зауважив він.

Гетьман вважає, що потрібно переглядати санкційну політику або атакувати заводи, на яких виробляють ракети та безпілотники.

“Але для цього, знову ж таки, нам потрібні далекобійні ракети або хоча б якісніші безпілотні літальні апарати із серйозною елементною базою, щоб вони могли ухилятися від ППО противника, щоб вони могли далі літати, нести більшу вагу і більш точно потрапляти в ціль”, — додав військовий аналітик.

Читайте також: У РФ “спростили” “Шахеди”, щоб збільшити їхнє виробництво, — Гетьман

Нагадаємо, військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил ЗСУ Андрій Крамаров заявив, що росіяни змогли знайти шляхи для обходу санкцій. Завдяки цьому в РФ налагодили виробництво ракет, якими обстрілюють Україну.

Прямий ефір