2024 рік пройде комфортно для України та ЄС без російського газу, адже вжито ефективних заходів, — Бужан

Володимир Бужан. Фото: greendeal.org.ua

Російський газ на глобальному ринку важливий, але не є панацеєю. Європа змогла знайти рішення для того, щоб максимально відмовитися від російського газу. Тому й Україна, і країни Європи у 2024 році не відчують дефіциту газу або високих цін на нього. Про це сьогодні, 9 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт Центру економічного відновлення Володимир Бужан

“Російський газ важливий на глобальному ринку, але це не панацея і є багато альтернатив. Щойно стало зрозуміло, що відбувається розрив ланцюжків постачань та економічних відносин Європейського Союзу з Росією, то під’єдналася велика кількість інших постачальників із різних країн, у Європі також почали розробляти все більше родовищ”, — підкреслив він.

Достатні запаси газу та скорочення споживання мінімізували ризики після відмови від російського газу.

“Найголовніше, щоб збалансувати ринок і втримати ціни, особливо в зимовий період — це вчасно сформувати запас у літній період. Це така кон’юнктура газового ринку. Європі це вдалося коштом кількох заходів. Перше — це великі сховища газові, в тому числі українські. В Україні другі за розміром у Європі газові сховища, і там європейські трейдери зараз зберігають газ. Друге — в Європі змогли централізовано скоротити споживання газу. Тобто реально Європа минулого року скоротила споживання газу на 13%. Такі країни, як Швеція, Норвегія взагалі скоротили на 40-50% споживання газу. Саме ці інструменти дозволили скоротити споживання газу без погіршення якості життя або ефективності роботи підприємств”, — пояснив Бужан.

Експерт підкреслив, що без труднощів не минулося, але Європі вдалося максимально подолати всі труднощі, відмовившись від російського газу.

“Якщо говорити про те, як Європа пройшла минулий сезон, то важко, тому що вона шукала постачальників, але краще, ніж 2022 рік. А 2024 рік, у принципі, ще більш комфортно, тому що вони продовжують далі скорочувати споживання, і відбувається електрифікація всіх секторів економіки та домогосподарств. Тому загалом, я думаю, що 2024 рік пройде доволі комфортно і для України, і для всього Європейського Союзу, тому що в сховищах газу вистачає, доволі ефективні заходи йдуть зі скорочення споживання газу і з електрифікації, модернізації”, — сказав він.

Читайте також: У далекосхідних регіонах Росії газ підведений тільки для 25% населення, — експерт

Прямий ефір