Західні партнери однозначно заявляють про допомогу Україні заради її перемоги — розбір Бураковського

Ігор Бураковський. Фото: ukrinform.com

Закордонні партнери однозначно заявляють про допомогу Україні заради її перемоги в розв’язаній Кремлем війні. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

“Сьогодні все менше й менше говорять про таку формулу, про яку говорили на самому початку: “Україна не повинна програти, Росія не повинна перемогти”, або навпаки, там якісь такі були ігри. Сьогодні всі говорять про те, що потрібна однозначна перемога України. І це дуже важливо. Другий момент полягає в тому, що, як мені здається, наші європейські партнери розуміють, що сьогодні потрібно допомагати Україні перемагати, і це заощадить гроші в майбутньому. Тобто якщо сьогодні вкласти багато коштів в українську перемогу в різному форматі, то ясно, що треба буде вкладати цих грошей відносно менше, якщо йдеться про відновлення України”, — сказав він.

Крім того, Бураковський зазначив, що йдеться і про питання базових цінностей. Так, програш демократичної частини світу й партнерів України — це суттєвий політичний удар по демократії, чого безпосередньо домагається Росія. У зв’язку з цим, за його словами, зараз діячі національного та міжнародного рівнів говорять про те, що Україні потрібно посилювати допомогу, без неї перемогти Путіна буде дуже складно.

Водночас голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій констатував, що у лідерів країн-партнерів України часто є свій непростий внутрішньополітичний порядок денний та різні економічні проблеми, їм необхідно пояснювати свої дії виборцям.

“Ми спостерігаємо, як мені здається, таку досить сильну хвилю, я б сказав, такого “поправіння”, правих настроїв у багатьох країнах. І ці праві настрої говорять, власне, про те, що давайте ми будемо допомагати собі, перш за все, а те, що буде з Україною, те, що буде з іншими країнами взагалі за межами нашої країни, ми можемо, ми відкладемо на потім. Ось такий досить непростий ландшафт політичний. І звичайно, що, власне, допомога Україні, продовження цієї допомоги, протидія РФ і підвищення ефективності цієї протидії — це такий дуже потужний й дуже непростий тест на зрілість для західних політиків”, — сказав Бураковський.

Він також зазначив, що країни Європи налагоджують виробництво озброєнь, оскільки розв’язана Кремлем війна проти України показала, що потрібно мати запаси зброї для швидкої та жорсткої відсічі агресору.

Читайте також: Збільшити військову допомогу Україні закликав країни ЄС канцлер Німеччини — подробиці

Прямий ефір