Японія буде гучним голосом у клубі учасників української формули миру — думка

Володимир Зеленський та Йоко Камікава. Фото: president.gov.ua

Україні, особливо за умов турбулентності у США, необхідно шукати додаткові ресурси. У цьому сенсі підтримка Японії, і фінансова, і політична, є надзвичайно важливою, а візит міністерки закордонних справ Японії Йоко Камікави до Києва — дуже символічним. Про це заявив радник керівника Офісу президента України Сергій Лещенко у коментарі FREEДОМ.

Він зазначив, що Україна та Японія у певному сенсі перебувають в одному човні: обидві країни, нехай і в різних історичних реаліях, відчули територіальну агресію Росії.

“По суті, ми в одному човні з Японією. Так само як вони [росіяни] анексували Курильські острови, так само вони анексували частину української території. У різних історичних контекстах, але ця подія, я б сказав, однієї ментальної логіки — логіки російської агресії… Я переконаний, що в Японії ця ментальна пам’ять, пам’ять агресії з боку Росії, ще жива, і вони нас теж розуміють”, — пояснив Лещенко.

На його думку, Україні важлива підтримка Японії як члена “Великої сімки” та регіонального лідера, зокрема у реалізації української формули миру.

“Я переконаний, що для будь-якої країни демократичного світу, а Японії, безумовно, демократія, участь у формулі Володимира Зеленського — це аксіома, якщо можна так сказати… Формула миру тим і унікальна, що ви можете вибрати всі функції, ви можете вибрати половину функцій, тобто підтримувати лише, наприклад, екологічну безпеку. Це для Японії близька тема. Або безпека, пов’язана з поверненням військовополонених, із компенсаціями за агресію. Переконаний, що Японія буде гучним голосом у цьому клубі учасників формули миру президента Зеленського”, — заявив Сергій Лещенко.

Читайте також: “Японія сповнена рішучості підтримувати Україну”: підсумки візиту міністерки закордонних справ Камікави та заяви (ВІДЕО)

Нагадаємо, 7 січня президент Володимир Зеленський провів зустріч із міністеркою закордонних справ Японії Йоко Камікавою, яка прибула з першим міжнародним візитом нового року саме до України. Також глава МЗС Японії зустрілася з главою українського уряду Денисом Шмигалем. Україна та Японія скоординували кроки щодо підготовки до конференції з відновлення України. Вона запланована на 19 лютого 2024 року у Токіо.

Читайте також: Японія — партнер України: допомогу, яку надало Токіо, проаналізував Кулик

Прямий ефір