Греція чітко заявила про свою прозахідну орієнтацію й готовність допомагати Україні, — Войджер

Прапор Греції. Фото: gettyimages.com

Греція чітко заявила про свою прозахідну орієнтацію і готовність постачати Україні військову допомогу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор магістерської програми з глобального менеджменту в Американському університеті в Києві, колишній спеціальний радник з питань Росії командувача американською армією в Європі генерала Бена Ходжеса Марк Войджер.

Він наголосив, що Греція займається поліпшенням своїх позицій щодо військово-промислового співробітництва з іншими країнами Європи.

“У Греції є ресурси, і значні, тому що Греція — одна з країн НАТО, яка давно озброюється… Греція твердо підтримує Україну та чітко заявила вже свою прозахідну орієнтацію. Для вас це, звісно, прекрасний тренд, тенденція, яка може забезпечити вам і снаряди, про які говорили, й інше озброєння, можливо. Німеччина, як запропонувала, вже зможе компенсувати Греції ті 100 танків Leopard, які, можливо, вони зможуть передати вам. У цьому сенсі, скажімо так, поєднуються у сприятливому плані й геополітика, й економічні критерії, й, звісно, вимоги війни й потреби України саме в цьому складному моменті”, — сказав Войджер.

За його словами, Греція, яка є частиною Європейського Союзу, зможе брати активну участь у спільній програмі з виробництва боєприпасів для допомоги Україні.

“Греція на Балканах і Болгарія — усе-таки це найважливіший коридор, і зараз, звісно, будується й автострада швидкими темпами через Румунію, що полегшить і експорт зерна, і, зрозуміло, військової техніки, озброєнь тощо. Усе це формує такий південний коридор для забезпечення потреб України, доставки і озброєння, і експорту всього, що Україна може запропонувати світу. Тому тут у цьому випадку і в сенсі Греції важливі не тільки конкретні цифри, конкретні боєприпаси, але й загальна геополітична ситуація — просто розбити ці спроби Росії вплинути на східноєвропейські країни прямими або непрямими методами, знаєте, блокадою постійно на кордоні, проблеми з Угорщиною, Словаччиною і навіть, на жаль, з Польщею. Зараз це все-таки трошки йде в бік вирішення цього конфлікту”, — сказав Войджер.

Читайте також: Скільки Україні треба снарядів для контрнаступу — аналіз військового оглядача

Прямий ефір