Японія зняла обмеження щодо постачання зброї за кордон: про вигоди для України розповів Кулик

Віталій Кулик. Скріншот: uatv.ua

Японія вперше за 9 років переглянула політику експорту зброї, яка потенційно може бути поставлена в Україну. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Він зазначив, що країна готується відправити до США ракети протиповітряної оборони Patriot.

“У Японії є великий арсенал, особливо застарілих ракет для Patriot. І цей арсенал, найімовірніше, буде передаватися США для подальшого передання Україні… Єдина заминка в цій усій історії — це дуже складна логістика цих поставок. Це по-перше. А по-друге, я нагадаю, що Японія поки що не зняла це обмеження щодо постачання зброї, військових технологій до країн, які воюють. Але про це розмова вже ведеться. Тобто щойно буде і послаблення цього режиму, ми отримаємо щось іще, окрім Patriot, якісь іще можливі поставки, зокрема й прямі, якщо це обмеження буде знято”, — сказав Кулик.

Експерт наголосив, що вперше за 9 років Японія зробила такі досить радикальні кроки. При цьому країна активно модернізує власні збройні сили: зараз йдеться про повернення до традицій японської армії, розгортання збройних структур, закупівлю новітнього озброєння тощо.

“Нагадаю, що Японія вже торік мала ситуації, коли лунала сирена, тривога від повітряної оборони через запуск Північною Кореєю ракет у нейтральні води. Тому там іде велика робота та з’являються якісь ресурси, які можна буде активно передавати третім країнам, насамперед для України. І тому знижуються пороги для поставок, прибираються обмеження, які були раніше”, — сказав Кулик.

Він нагадав, що ці обмеження мали певний історичний контекст.

“І країни-переможниці у війні з Японією, ті ж самі США і Велика Британія, якраз і підтримують повернення Японії як гравця на ринку озброєнь, і створення потужної армії, яка могла б бути опорою для протидії китайській експансії або загрозі з боку тієї ж Росії чи Північної Кореї. Схожі процеси відбуваються зараз і в Південній Кореї. І ми бачимо, як там зараз ескалація відбувається. Попри всю цю ескалацію Південна Корея продовжує говорити про те, що вони дотримуватимуться режиму постачання боєприпасів для України. Тобто перебуваючи в ситуації ризику, вони навіть йдуть на те, що продовжуватимуть постачати снаряди для України. Це історія про справжнє партнерство”, — сказав директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Читайте також: “Японія сповнена рішучості підтримувати Україну”: підсумки візиту міністра закордонних справ Камікави та заяви (ВІДЕО)

Нагадаємо, 7 січня президент Володимир Зеленський провів зустріч із міністеркою закордонних справ Японії Йоко Камікавою, яка прибула з першим міжнародним візитом нового року саме до України. Також Йоко Камікава зустрілася з главою українського уряду Денисом Шмигалем.

Прямий ефір