Спецназ “Хезболли” набагато крутіший, ніж у ХАМАСу, не може бути жодного мирного розв’язання конфлікту, — ізраїльський журналіст

Цві Зільбер. Фото: radio1064.co.il

Ліванське угруповання, іранське проксі “Хезболла” — це тисячі боєздатних добре озброєних бійців, які можуть влаштувати бійню. Ізраїль наполягає на тому, щоб “Хезболла” відвела від кордону свій спецназ. Про це сьогодні, 7 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив ізраїльський журналіст, головний редактор “Лучшее радио” Цві Зільбер.

“Повернутися до становища, яке було на 6 жовтня до нападу ХАМАСу, вже просто неможливо, тому що наш кордон із Ліваном доволі протяжний, і там немає таких укріплень, які у нас були на кордоні із сектором Гази. І “Хезболла” сидить прямо в безпосередній близькості до ізраїльських населених пунктів. Якщо вони захочуть, наприклад, зі снайперської гвинтівки просто можуть вбивати людей на вулицях”, — сказав він.

За словами журналіста, Ізраїль евакуював десятки тисяч людей з усієї смуги північного кордону. Загалом із півночі та півдня евакуйовано зараз 125 тис. осіб. І ці люди не повернуться до своїх домівок, доки не буде розв’язано проблему з “Хезболлою”.

“Ми наполягаємо на тому, щоб “Хезболла” хоча б відвела свій спецназ на 10 км на північ, щоб вони стояли не над ізраїльським кордоном, а на північ від річки Літані. Там перебуває дуже елітний боєздатний спецназ “Хезболли”, який набагато крутіший за спецназ ХАМАСу, який здійснив вторгнення. І ізраїльський народ уже не може розгледіти ці кадри, те, що відбувалося 7 жовтня на півдні. І жителі району північного кордону одразу проєктують на себе всі ці події. І якщо ХАМАС влаштував таку бійню, то “Хезболла” та її спецпризначенці “Редуан” — це тисячі дуже боєздатних бійців, у яких за плечима 10 років громадянської війни в Сирії, якими командують ксіровські офіцери з Корпусу вартових ісламської революції, іранці у них офіцери. Вони озброєні до зубів і можуть тут створити справжню бійню. Саме тому не може бути жодного мирного розв’язання цього конфлікту”, — каже Зільбер.

Він уточнив, що Ізраїль не може залишити свій північний кордон спорожнілим і десятки тисяч людей розселяти в інших місцях в евакуації. Повернення до цієї ситуації бути не може.

Тому “Хезболла” або повинна виконати резолюцію Ради безпеки ООН 1701 і піти на північ від річки Літані, або краще взагалі роззброїтися, тому що в країні не повинно бути альтернативної армії.

“Тобто, якщо в Лівані є ліванська армія, є “Хезболла”, яка офіційно є партією, але в цієї партії чомусь своє збройне крило, яке є сильнішим, ніж регулярна армія. “Хезболла” — це іранський проксі, її голова Насралла не може піти на якісь поступки Ізраїлю. Над ним і так уже насміхаються через те, що було ліквідовано аль-Арурі, одного з ватажків ХАМАСу, просто під носом у “Хезболли” в шиїтському районі Бейрута. Відповідно, вони з нього і так уже в Лівані посміюються. Він відчуває це. І він теж сидить на досить високому дереві, злізти з якого досить складно. Можливо, ми вже обпеклися кілька разів, коли намагалися зрозуміти, як думають терористи, можливо, він дійсно наразі не зацікавлений у регіональній війні. Але в Ізраїлю просто немає в цій ситуації іншого виходу. І все, звісно, залежить від того, як закінчиться війна на півдні в секторі Гази”, — резюмував Цві Зільбер.

Читайте також: Ліван перебуває у важкому становищі, війна з Ізраїлем остаточно цю країну зруйнує, — Зільбер

Раніше Зільбер висловив думку, що ніхто, крім ізраїльської армії, не забезпечить безпеку Ізраїлю. Після війни Ізраїль має повернутися до ситуації, яка була до 1993 року. Питання безпеки мають бути тільки в руках ізраїльтян.

Прямий ефір