Ліван перебуває у важкому становищі, війна з Ізраїлем остаточно цю країну зруйнує, — Зільбер

Ізраїльські солдати займають позиції вздовж прикордонної стіни і паркану з Ліваном. Фото: ap.org

Ліванський уряд був би радий роззброїти угруповання “Хезболла”, але це потужна політична партія країни. Через “Хезболу” Ліван уже став країною failed state, війна з Ізраїлем її зруйнує остаточно. Таку думку сьогодні, 7 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив ізраїльський журналіст, головний редактор “Лучшее радио” Цві Зільбер.

“Але хто ж їм дасть. “Хезболла” є в Лівані дуже серйозною політичною силою, більшість населення Лівану, який створювався як християнська держава. Ліван — це була держава християн маронітів. Але з демографічних причин сьогодні шиїти становлять більшість населення. Понад 50% ліванців — це шиїти. Відповідно, на демократичних виборах “Хезболла” набирає більше за всі партії голосів, вона ще й бере участь у політичному житті”, — сказав він.

За словами журналіста, і через “Хезболу” Ліван останні п’ять років перебуває в глибокій кризі. У них немає їжі, ліків в аптеках, бензину на заправках, вони живуть переважно на міжнародну допомогу. Економіка завалилася, валюта девальвувалася.

“Така класична близькосхідна failed state. Кожна громада, християни, суніти і шиїти намагаються якось захистити себе від цієї кризи. Сміттєва криза, там уже кілька років сміття не вивозиться. Бейрут перетворився на сміттєзвалище. І виною цьому “Хезболла”. Ще вони через свою недбалість здійснили вибух, зруйнували практично весь Бейрутський морський порт. Вони так і не відновили його, знову ж таки, тому що failed state. І країна сьогодні перебуває у важкому становищі. Звичайно, війна з Ізраїлем остаточно цю країну зруйнує. Але “Хезболла” сьогодні повинна вибрати — вони насамперед ліванці чи вони насамперед іранські агенти? Якщо вони насамперед ліванці, вони повинні злізти з цього дерева”, — каже Зільбер.

Але, на думку головного редактора, це малоймовірно.

“Аж надто вони ідеологічно зайшли в цій антиізраїльській риториці, влізли на таку висоту, з якої зістрибнути дуже і дуже важко. Інакше він (глава “Хезболли” Хасан Насралла, — ред.) втратить обличчя. А на Близькому Сході ніхто не хоче втрачати обличчя. Це може бути дуже небезпечно. Коли політика ватажка перетворює на посміховисько, то починається зворотний відлік до закінчення його кар’єри або закінчення його життя, що теж досить часто тут зустрічається. Тому резолюція 1701 жодного значення не мала від самого початку. Зараз про неї згадали знову винятково тому, що більше немає за що зачепитися. Але останнє, на що я сподіваюся, це на резолюцію Ради безпеки ООН”, — резюмував Цві Зільбер.

Читайте також: Американці прийшли з планом врегулювання відносин між Ізраїлем і Ліваном, але його реалізація малоймовірна — думка

Раніше Зільбер висловив думку, що ніхто, крім ізраїльської армії, не забезпечить безпеку Ізраїлю. Після війни Ізраїль має повернутися до ситуації, яка була до 1993 року. Питання безпеки мають бути тільки в руках ізраїльтян.

Прямий ефір