Американці прийшли з планом врегулювання відносин між Ізраїлем і Ліваном, але його реалізація малоймовірна — думка

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу і старший радник президента США Амос Хохштейн. Фото: gov.il

Війна між Ізраїлем і “Хезболлою” неминуча. Якою мірою в цю війну буде втягнуто Ліван — важко припустити. Хотілося б, щоб меншою мірою. Але оскільки “Хезболла” всі ці речі передбачила, то Ліван буде в це втягнутий досить великою мірою. Таку думку сьогодні, 7 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив ізраїльський журналіст, головний редактор “Лучшее радио” Цві Зільбер.

“Американці прийшли з таким планом, що, мовляв, а давайте ми врегулюємо відносини між Ізраїлем із Ліваном, давайте ми проведемо демаркацію кордону. Тому що в Ізраїлю і Лівану немає ніби кордону, немає угоди, немає дипломатичних відносин, зрозуміло. Є лінія, на якій зупинилися колись сили, є спірні території. І американці кажуть: “Проведімо демаркацію кордону, і “Хезболла” погодиться відійти на північ від річки Літані”. Але мені щось здається, що ця ситуація малоймовірна”, — сказав він.

Як пояснив журналіст, по-перше, Ізраїль не може відійти на кордоні зі стратегічних позицій, тому що “Хезболла” просто вкотре пообіцяє і не виконає, залишиться на кордоні ще на більш стратегічно вигідних позиціях.

“Тому навряд чи Ізраїль на це піде, і навряд чи “Хезболла” на це піде. Тому ситуація така — спалахнути може в будь-який день, тому що артилерійські дуелі та обстріли ізраїльських міст тривають постійно. Питання — що має статися, що має стати тригером великої війни? Але ця війна теж неминуча, і однією Газою справа не обмежиться”, — каже Зільбер.

Він вважає, що є вкрай маленька ймовірність того, що американці домовляться з іранцями.

“Ці питання розв’язуватиме не “Хезболла”. Ці питання розв’язуватимуться в Ірані, звичайно ж. І якщо американці зуміють якимось чином переконати Іран, то, можливо, вони на це підуть”, — уточнив Зільбер.

Щодо резолюції Ради безпеки ООН, то, за словами журналіста, вона абсолютно нічого не змінює.

“Це що вона є, що її немає. Принаймні, так це влаштовано, так це працює на Близькому Сході”, — резюмував головний редактор “Лучшее радио”.

Читайте також: Операція ЦАХАЛ у секторі Гази дуже складна, воєнні дії 2024 року триватимуть, — Мільман

Нагадаємо, державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен і глава європейської дипломатії Жозеп Боррель прибули на Близький Схід з метою не допустити поширення війни в секторі Гази на західний берег річки Йордан, Ліван і судноплавні шляхи Червоного моря. У той час як провідні дипломати США та ЄС прибули до регіону, ліванське угруповання “Хезболла”, підтримуване Іраном, випустило кілька ракет по Ізраїлю.

Раніше Зільбер висловив думку, що ніхто, крім ізраїльської армії, не забезпечить безпеку Ізраїлю. Після війни Ізраїль має повернутися до ситуації, яка була до 1993 року. Питання безпеки мають бути тільки в руках ізраїльтян.

Читайте також: “Хезболла” розуміє, що стала посміховиськом в арабському світі та в самому Лівані, але війна неминуча, й Ізраїль до неї готовий, — Зільбер

Прямий ефір