“Я хочу служити там, де можу бути корисним”: глава Євроради збирається достроково залишити свій пост

Шарль Мішель. Скріншот: uatv.ua

Голова Європейської ради Шарль Мішель має намір покинути свій пост достроково. Посаду готовий залишити заради участі у виборах до Європейського парламенту у складі бельгійської ліберальної партії “Реформістський рух”. Про такі свої наміри Шарль Мішель розповів бельгійським ЗМІ, інформує FREEДОМ.

“Я хочу служити там, де можу бути корисним. У мене немає інших амбіцій. Я хочу відігравати активну роль у європейських дебатах і сприяти просуванню проєкту “Європа-2030″. Це потребуватиме реформ”, — заявив президент Європейської ради Шарль Мішель в інтерв’ю бельгійським ЗМІ.

Термін повноважень Шарля Мішеля на посаді голови Євроради закінчується в листопаді 2024 року. Свої поточні обов’язки він виконуватиме доти, доки не складе присягу як член Європарламенту 16 липня. Вибори до цього законодавчого і представницького органу ЄС заплановано на початок червня. Ім’я наступника Шарля Мішеля може бути названо наприкінці червня або на початку липня. Якщо на той час із кандидатурою не визначаться, то виконувати обов’язки голови Євроради буде представник Угорщини, тобто її прем’єр-міністр Віктор Орбан, оскільки в цей час саме Угорщина буде головою в Раді ЄС.

Головою Європейської ради Шарль Мішель став 2019 року. До нього цю посаду обіймав Дональд Туск, який наприкінці 2023-го став главою уряду Польщі.

Європейська рада є вищим політичним органом Європейського Союзу. Голова Ради обирається на 2,5 роки. Він відповідає за підготовку та проведення самітів ЄС, де зустрічаються 27 глав держав та урядів. Зазвичай засідання ради проводяться в Брюсселі.

Читайте також: США та ЄС не зупинять підтримку України: допомога союзників Києву в оцінках експертів

Нагадаємо, для ухвалення ключових рішень у Європейському Союзі необхідний консенсус усіх 27 країн-членів ЄС. Досягнення згоди з багатьох питань завжди було проблемним завданням, однак в умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну необхідність ухвалення швидких рішень зросла.

Однією з головних проблем конструктивної роботи Євросоюзу була позиція прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який раніше постійно блокував ухвалення необхідних рішень. Зокрема, на останньому засіданні Європейської ради він вперто не хотів голосувати за початок переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Прямий ефір