Продовження війни в Ізраїлі обслуговує інтереси Росії, — експосол

Аркадій Мільман. Скріншот: uatv.ua

Кремль зацікавлений у продовженні війни в Ізраїлі. Це обслуговує інтереси РФ, яка веде війну проти України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, експосол Ізраїлю в Росії Аркадій Мільман.

Він нагадав, що Росія однозначно критикувала Ізраїль і навіть порівнювала з нацистською Німеччиною.

“Путін це особисто говорив. Наші превентивні заходи, щоб не дати можливості перевозити зброю до сектора Гази, він порівнював із блокадою Ленінграда. Їхній посол Небензя в ООН теж нас там засуджував. Ба більше, Путін заявив, що ми знищили сотні тисяч жителів сектору Гази, а самі ХАМАСівці (а їхні дані теж сфальсифіковані) кажуть про 20 тис., що ми знищили цивільне населення. Є різниця між сотнями тисяч і 20 тис.? Тобто у них свій наратив, своя дійсність. Путін узагалі заявив 30 жовтня на засіданні із силовиками після спроби погрому в Махачкалі, що доля Росії, майбутнє всього світу і майбутнє палестинського народу вирішується на полі битви в Україні. Який зв’язок? Тобто повний абсурд”, — сказав дипломат.

За словами Мільмана, війна, що триває в Ізраїлі, вигідна Росії тим, щоб увага світової спільноти була сфокусована на Ізраїлі.

“Це допомагає їм продовжувати вести воєнні дії проти України. Ними зараз менше займаються, вони обстрілюють Україну. Це їхній справжній інтерес. І продовження війни у нас фактично обслуговує їхні інтереси. Тобто тут абсолютно парадоксальна ситуація, коли наша війна тут обслуговує інтереси Росії, яка веде війну проти України”, — говорить він.

Також дипломат нагадав про ситуацію, що склалася з виділенням допомоги США Україні та Ізраїлю.

“Ми є свідками дуже складної ситуації, коли, з одного боку, республіканці не хочуть затвердити допомогу Україні, але і нам вони теж не хочуть затвердити допомогу, хоча немає ніякого зв’язку. З іншого боку, є зв’язок, тому що президент Байден правильно заявив після початку воєнних дій у нас, про те, що в принципі Ізраїль і Україна ведуть боротьбу за демократію, а Росія і ХАМАС ведуть війну проти демократії. І тому, здавалося б, що американські законодавці мали б легко затвердити допомогу Україні і нам, тому що без цієї допомоги… і ми перебуваємо все-таки в кращому становищі, ніж Україна. Тому що в Україні інтенсивність і складність війни значно гірші, ніж у нас. Ці дві війни не порівняти, у нас перевага перед ХАМАС. Попри це, теж триває і складно. Але в Україні реально снарядний голод і російська армія за чисельністю значно більша, не кажучи вже про кількість ракет і балістичних ракет, які сьогодні застосовуються проти українського цивільного населення. За логікою, ці законодавці мали б швидко затвердити. Але там внутрішні справи, намагаються зробити все, щоб нашкодити Байдену, щоб Байден не міг закінчити нормально свою каденцію або переобратися”, — розповів Мільман.

Дипломат зауважив, що ця політична внутрішня боротьба фактично призвела до того, що ані Україні, ані Ізраїлю досі не затверджено допомогу.

“Хто потирає руки? Кому це на руку? Росії. Виходить абсолютно абсурдна ситуація, що, здавалося б, західні країни, ми — Ізраїль, Україна ведемо боротьбу за те, щоб західний світ залишився таким, як він є, — вільним і демократичним, ведемо боротьбу проти тероризму, проти антидемократичних сил. І виходить, що частина трампістів, Республіканська партія, роблять усе, щоб були зворотні результати. Від цього виграє Путін”, — підсумував Аркадій Мільман.

Читайте також: Операція ЦАХАЛ у секторі Гази дуже складна, воєнні дії 2024 року триватимуть, — Мільман

Нагадаємо, головний редактор “Лучшее радио” (Ізраїль) Цві Зільбер висловив думку, що Іран і Росія — ця “вісь зла” — союзники ХАМАСу, які хочуть, щоб ХАМАС зберігся. А всі інші країни, особливо сусіди Ізраїлю, у яких є з Ізраїлем дипломатичні відносини, не симпатизують ХАМАСу.

Прямий ефір