Навіщо Євросоюзу розширення, пояснив дипломат

Прапор України біля будівлі Єврокомісії в День Європи. Фото: uatv.ua

Євросоюз зацікавлений у своєму розширенні, адже дивиться в майбутнє. Це важливо як з економічного погляду, так і з політичного. Ті країни, які не увійдуть до ЄС, опиняться у сфері впливу Росії. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 7 січня, озвучив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині 2010-2017 рр. Олександр Левченко. 

“Євросоюз — організація, яка дивиться в майбутнє. Вона розуміє: всі країни, які не увійдуть до ЄС, перейдуть у сферу впливу Російської Федерації. Чи потрібно це?” — зазначив Левченко.

Він нагадав, що регіон Балкан був позначений як той, що має пріоритет для вступу до Євросоюзу.

“Ще 2003 року було висунуто ініціативу про те, що всі країни Балканського регіону мають стати з часом членами ЄС, і Брюссель підтримає цю ініціативу”, — зазначив гість ефіру.

Коли почалася російська агресія проти України, стало зрозуміло, що низка країн не хочуть бути під кремлівським чоботом, а хочуть об’єднатися з Європою, зауважив дипломат.

“Тому було ухвалено політичне рішення про те, щоб Україна і Молдова отримали статус кандидата. І незабаром країни починають повномасштабні переговори про вступ до Євросоюзу. Політично й економічно це дуже важливо. Інакше для Брюсселя дуже непрості часи почнуться — буде протистояння з агресивною політикою, яка ведеться Москвою і до якої, на жаль, свого часу, не підготувалися”, — сказав Левченко.

Такий крок ЄС — це реакція на агресію Росії, вважає він.

“У своїх діях Кремль хотів фактично зупинити назавжди просування України до Євросоюзу. Але отримав зворотний ефект. Євросоюз підтримав український народ у прагненні стати частиною Європи. Це стосується і Молдови”, — резюмував дипломат.

Читайте також: Через війну Росії проти України ЄС не може гарантувати безпеку всім своїм громадянам, — дипломат

Як повідомлялося раніше, 2023 рік став знаковим для відносин між Європейським Союзом та Україною. Брюссель ухвалив історичне рішення про старт переговорів про вступ України до ЄС.

Прямий ефір