Спротив ХАМАС значно ослаб, ЦАХАЛ освоює дедалі більше технологій боротьби з тунелями, — Зільбер

Ізраїльські військові в Газі. Фото: gettyimages.com

У ХАМАС немає жодних шансів здобути воєнну перемогу над Ізраїлем. Доля цього терористичного угруповання вирішена. Ізраїль зможе демонтувати владу ХАМАСу. Інше питання — що буде далі. Про це сьогодні, 5 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив головний редактор “Лучшее радио” (Ізраїль) Цві Зільбер.

Так він прокоментував заяву координатора зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джона Кірбі, що ХАМАС, “як і раніше, має значні сили всередині сектору Гази, але мета Ізраїлю з розгрому терористичного угруповання залишається досяжною”. Кірбі, однак, визнав, що, хоча Ізраїль і може значно послабити можливості ХАМАСу, усунувши керівництво терористичного угруповання, ЦАХАЛ, найімовірніше, не зможе “стерти це угруповання з лиця землі”.

“Я не знаю, що таке “значний спротив”, це все-таки оціночні судження. Я дивлюся, що останні два дні в ізраїльської армії зовсім немає втрат, тобто немає загиблих. І це дуже добре, дуже тішить. При тому, що бої йдуть у Хан-Юнісі — це дуже складний укріпрайон. Це таке непряме свідчення того, що спротив ХАМАС уже значно ослаб. Ізраїль в міру просування все більше і більше освоює технологій по боротьбі з тунелями. Я думаю, що зачистка Хан-Юніса триває і буде закінчена найближчими тижнями. Залишається Рафах — місто, прилегле до єгипетського кордону, там теж є багато тунелів, укріпрайон, але це не порівняти з Хан-Юнісом, який є справжньою фортецею”, — сказав Зільбер.

За словами журналіста, судячи з усього, ХАМАС уже деморалізований і починає розуміти, що це — початок кінця.

“Що таке перемогти ідеологію? Змогли перемогти ІДІЛівську ідеологію? Не змогли. Або “Аль-Каїди”, або нацистську гітлерівську ідеологію. Ідеологія залишиться десь у маргінальних частинах даркнету або в соцмережах, або десь іще. Але влади у цієї ідеології бути не повинно. І в цьому полягає мета операції. Щоб ніколи більше не виходила загроза із сектору Гази, і щоб там не було такої групи, яка називатиметься ХАМАС”, — додав він.

Відповідно, на думку головного редактора, Ізраїлю доведеться залишитися в секторі Гази на кілька років, повинно минути багато часу, для того, щоб встановити там якусь більш-менш миролюбну владу.

“Американці досі відчувають якісь ілюзії, шукають легкі шляхи, говорять про палестинську автономію, про якесь проведення виборів серед палестинців. Але я думаю, що Ізраїль на цьому етапі ці всі рішення не влаштовують. Ми поки намагаємося виробити свою доктрину. Ми вже чуємо перші пропозиції, але поки це все дуже сирувато. Тому я думаю, що ХАМАС як ідеологію зовсім не обов’язково перемагати, важливо, щоб цій ідеології не підкорялася така квазідержава зі своєю шкільною системою, системою пропаганди і промивання мізків. Щойно це буде демонтовано, ситуація одразу почне змінюватися найкардинальнішим чином”, — каже Зільбер.

Також він вважає, що ватажки ХАМАС сидять десь або в Хан-Юнісі, або в Рафасі в глибокому-глибокому бункері в оточенні заручників і думають про те, як врятувати свої життя.

“Можливо, вони підуть тунелями до Єгипту, а звідти переїдуть до Алжиру, де почуватимуться в безпеці. Але після ліквідації аль-Арурі (заступника лідера ХАМАС, — ред.) усі вони сплять погано. Вони сподівалися, що наявність заручників стримуватиме ізраїльські точкові ліквідації. Хоча Ізраїль офіційно не взяв на себе відповідальність за ліквідацію аль-Арурі. Проте, це всім їм такий дзвіночок, попередження”, — підсумував Цві Зільбер.

Читайте також: “Хезболла” розуміє, що стала посміховиськом в арабському світі та в самому Лівані, але війна неминуча й Ізраїль до неї готовий, — Зільбер

Нагадаємо, як розповів головний редактор ізраїльського порталу “Деталі” Еміль Шлеймович, “Хезболла” перебуває в певному розбраті, тому що організації потрібно вибрати шлях. Загинуло вже 142 бойовики самого угруповання. “Хезболла” чекає на сигнали від Ірану про початок війни проти Ізраїлю.

Прямий ефір