“Хезболла” розуміє, що стала посміховиськом в арабському світі та в самому Лівані, але війна неминуча, й Ізраїль до неї готовий, — Зільбер

Армія Ізраїлю. Фото: ap.org

Ізраїльтяни від “Хезболли” чули багато різних заяв, але все це — білий шум. Важливо, що говорить лідер “Хезболли” Хасан Насралла. Його вже сприймають в арабському світі як слабака, бо він досі не відповів Ізраїлю масштабною війною, а саме — не заступився за ХАМАС і сектор Гази. Про це сьогодні, 5 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив головний редактор “Лучшее радио” (Ізраїль) Цві Зільбер.

“І всі чекали дуже трепетно на його виступ позавчора, але він знову “з’їв чижика”, тобто всі чекали чогось дуже страшного. Хоча на Близькому Сході не прийнято так, що виходить якийсь ватажок чогось і каже: “Я оголошую війну тому-то”. Так це не буває. У нас усе відбувається по-іншому: спочатку починається війна, а потім уже йдуть пояснення, чому, за що і як”, — сказав він.

Так журналіст прокоментував інформацію The Times of Israel, що США не вважають, що “Хезболла” прагне повністю відкрити новий фронт проти Ізраїлю, після того, як терористи звинуватили ЦАХАЛ у вбивстві заступника лідера ХАМАС аль-Арурі. США призначили винагороду в 5 млн дол. за інформацію про аль-Арурі, зазначивши, що високопоставлені члени ХАМАС мають бути притягнуті до відповідальності.

За словами Зільбера, від найпершого дня війни було зрозуміло, що “Хезболла” “залишиться на своєму паркані”, не вступить у цю війну, тому що момент втрачено безнадійно.

“Якби вони напали на Ізраїль синхронно з ХАМАС, то вони могли б завдати дуже сильного серйозного удару. Вони теж могли б прорватися і захопити навіть, можливо, ціле місто. Там великі сили. Але сьогодні, коли Ізраїль відмобілізував армію, перебуває у стані повної боєготовності, для них такий крок був би самогубством. Вони б нікуди не прорвалися. І насправді Насралла дуже уважно стежить за ізраїльськими ЗМІ, йому щодня дають зведення, він дуже добре в ізраїльській темі”, — каже головний редактор.

Він зауважив, що і Насралла розуміє, що в Ізраїлі змінилися настрої.

“Якщо раніше працювали сили стримування, тому що в Ізраїлі вважали, що війна з “Хезболлою” — це дуже небезпечно і краще всіма силами прагнути до того, щоб цій війні запобігти, то сьогодні ми розуміємо, що ця війна практично неминуча. Ну і яка різниця — почнеться вона на день чи тиждень пізніше або раніше. Тому що у нас 100 тис. людей евакуйовано зі своїх домівок, зокрема десятки тисяч — із півночі, і вони туди не повернуться, поки “Хезболла” залишається над нашим кордоном. Ми вимагаємо, щоб вона відійшла на північ хоча б на 10 км, або взагалі роззброїлася, як наказує їй резолюція Ради безпеки ООН. Є, можливо, 1% ймовірності, що вдасться їх умовити дипломатичними шляхами, але 99%, що ця війна буде, Ізраїль до неї готовий і Ізраїлю абсолютно байдуже, що Насралла зараз робитиме. Якщо він почне цю війну, тим гірше для нього. Усе-таки кожна зі сторін воліє, щоб першою атакувала інша сторона. Такі правила гри і з цим пов’язана міжнародна підтримка”, — розповів Зільбер.

Поки що між сторонами тривають артилерійські дуелі з різною інтенсивністю. Але оскільки вони вже стали нормальністю, то навряд чи це можна продати світовій спільноті як якийсь casus belli, зазначив журналіст.

“Разом із цим Ізраїль не боїться цей casus belli створювати. Навпаки, Ізраїль зацікавлений, щоб вони першими напали і тоді ми відповімо в стані максимальної готовності, максимальної мобілізації всіх сил. Тож Насраллі нічого не залишається, окрім як озвучувати погрози, що вони страшенно помстяться. Вони не помстилися за Сулеймані, Саміра Кунтара, ще багато за кого не помстилися, але озвучують ці погрози вони завжди, що “помста буде страшна”, і вони самі виберуть найвідповідніший момент”, — додав він.

Але, уточнив головний редактор, судячи з усього, “Хезболла” не хоче великої війни, але “Хезболла” не хоче і втратити обличчя.

“”Хезболла” розуміє, що стала зараз посміховиськом в арабському світі й самому Лівані, і Насралла теж має зробити такий нелегкий вибір. Щодо Ірану, то і звідти ми чуємо приблизно те ж саме, що Іран не зацікавлений у великій війні”, — резюмував Цві Зільбер.

Зазначимо, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що ХАМАС, “як і раніше, має значні сили всередині сектору Гази, але мета Ізраїлю з розгрому терористичного угруповання залишається досяжною”. Кірбі, однак, визнав, що, хоча Ізраїль і може значно послабити можливості ХАМАСу, усунувши керівництво терористичного угруповання, ЦАХАЛ, найімовірніше, не зможе “стерти це угруповання з лиця землі”.

Читайте також: “Хезболла” та Іран бачать активізацію США — чи почнеться війна на півночі Ізраїлю, проаналізував Шлеймович

Нагадаємо, як розповів головний рабин України Моше Реувен Асман, в Ізраїлі народ мотивований і готовий захищати свою землю, цінності та суверенітет до останнього.

Прямий ефір