Росія у своїх атаках на міста України почала робити наголос на балістиці — розбір Романенка

Наслідки російської атаки. Скріншот: t.me/V_Zelenskiy_official

Україна потребує посилення протиракетної оборони, тому що Росія робить наголос на балістиці під час здійснення своїх атак на українські населені пункти. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації імені Антонова Валерій Романенко.

За його словами, РФ зробила акцент на виробництві балістичних ракет “Іскандер” і “Кинджал”.

“Перш за все, потрібні комплекси протиракетної оборони, тому що, як я говорив ще наприкінці минулого року, Росія буде робити упор на балістику. Це було видно за співвідношенням виробництва тих чи інших типів ракет. У пріоритеті, найвищими темпами зростало виробництво саме балістичних ракет, тобто балістичні “Іскандер” і “Кинджал”. І досить активно йшла перемодифікація, скажімо, ракет Х-22 у варіант Х-32″, — сказав Романенко.

Експерт зазначив, що ці ракети дуже складно збивати над територією України, оскільки не вистачає комплексів, подібних до Patriot та SAMP/T.

“Річ у тім, що ці комплекси вкрай дорогі. Якщо вартість звичайного комплексу в сотнях мільйонів, то комплекс Patriot, останній, з PAC-3, із серйозними можливостями, така надійна протиракетна оборона, то це вартість уже від мільярда й вище… Тому, очевидно, вартісна компонента не дає можливості постачати нам їх більше. Хоча загалом у Сполучених Штатах цих комплексів досить багато, але вони скоріше PAC-2, тобто з дуже обмеженими можливостями протиракетної оборони”, — сказав Романенко.

Читайте також: “Дуже важливо підтримати Україну зараз, щоб зупинити Путіна”: реакція світу на масовану російську атаку (ВІДЕО)

Нагадаємо, як повідомив президент Зеленський, лише за кілька останніх днів — від 29 грудня й до 2 січня — Росія застосувала проти України вже майже 300 ракет і понад 200 “Шахедів”. Ще жодна держава не відбивала подібних комбінованих ударів: і дрони, і ракети, зокрема аеробалістичні.

Прямий ефір