Спусковий гачок глобальної конфронтації ще не натиснуто, але сторони готуються до можливості цього сценарію, — Божко

Ярослав Божко. Скриншот: uatv.ua

З боку Північної Кореї, Китаю і Росії, а також Південної Кореї, Японії, США відбувається взаємне нарощування сил. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко, оцінюючи, як розвиватиметься ситуація в КНДР 2024 року.

“Насамперед посилюватиметься спіраль мілітаризації, тому що вона запущена і запущена з обох сторін. Тобто ми бачимо, як посилення мілітаризації Китаю, Північної Кореї та Росії, так і посилення відповідної мілітаризації Південної Кореї, Японії, США та інших держав, таких як Таїланд, В’єтнам. Хоча Таїланд і В’єтнам, звісно, меншою мірою. Нарощування сил твого опонента призводить до того, що ти теж починаєш займатися цим нарощуванням”, — сказав він.

Божко наголосив, що війни не відбуваються випадково.

“Найголовніше питання в тому, чи буде спущено спусковий гачок глобальної конфронтації. Я сумніваюся, що Північна і Південна Корея зможуть якось в обхід бажання Китаю зі США почати війни між собою. З огляду насамперед на те, що тоді Китай буде змушений допомагати КНДР, а США — Південній Кореї, і не факт, що саме така допомога входила в їхні плани. Тому що ніхто не дасть, по-перше, ухвалювати настільки однозначно ризиковані рішення, які можуть призвести до проблем для всього ланцюжка твоїх союзників, одноосібно. Тому я думаю, що спусковий гачок глобальної конфронтації він ще не натиснутий. Тобто пальчик уже на курку, звісно, перебуває. Сторони готуються до можливості цього сценарію, тому що, якщо він почнеться, вони не зможуть підготуватися за тиждень”, — каже експерт.

Але, на його думку, зрештою країни чекають на кінцевий сигнал — що буде між Китаєм і США?

“Чи буде хоча б ілюзія якогось пролонгування цієї дипломатичної стадії конфлікту? Чи буде вже все-таки перехід у військову? Якщо у військову, то, звісно, варто очікувати того, що і на Корейському півострові можуть початися бойові дії хоча б у форматі обміну ракетними ударами”, — резюмував Ярослав Божко.

Читайте також: Китай для допомоги Росії використовує своїх підсанкційних друзів, таких як Північна Корея, — Божко

Нагадаємо, за словами головної консультантки Національного інституту стратегічних досліджень Аліни Гриценко, північнокорейська загроза зберігається вже впродовж багатьох років, і, попри численні спроби її мінімізувати та ліквідувати, на сьогодні всі ці спроби зайшли в глухий кут. КНДР “небезпечніша вже немає куди”.

Прямий ефір