Кім Чен Ин закликав знищити Південну Корею і США в разі “провокації” — небезпеку загрози оцінив експерт-міжнародник

Кім Чен Ин. Фото: gettyimages.com

Погрози з боку лідера Північної Кореї Кім Чен Ина є частиною інформаційно-психологічного тиску на США, Японію та Південну Корею, а також спроба відвернути увагу від розв’язаної Росією війни проти України. Таку думку сьогодні, 2 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт-міжнародник, депутат Верховної Ради України VI скликання Євген Добряк.

Так він прокоментував інформацію, що Кім Чен Ин наказав своїм військовим, виробникам боєприпасів і ядерної зброї прискорити підготовку до війни, щоб протистояти “безпрецедентним конфронтаційним крокам” з боку США. Він поставив бойові завдання для Народної армії, промисловості та секторів цивільної оборони для подальшого прискорення підготовки до війни.

“По-перше, це інформаційно-психологічна атака і тиск на Сполучені Штати, Японію, Південну Корею, з одного боку. З іншого боку, це підвищення ставок напередодні виборів у Сполучених Штатах, Південній Кореї, на Тайвані, де в січні будуть дуже цікаві вибори, які теж покажуть майбутнє Індо-Тихоокеанського регіону і питань Тайванської протоки, Південно-Китайського моря. Тобто дуже багато є проблем і моментів, на які слід звертати увагу”, — сказав Добряк.

Але, за словами експерта, потрібно розуміти, що Північна Корея не самостійно зараз веде таку політику інформаційно-психологічного тиску на Сполучені Штати, Японію, Південну Корею.

“Це відвертання насамперед уваги і сил, і засобів від ситуації (і це об’єктивно) від України та Ізраїлю, від Тайваню і Південно-Китайського моря, тому що Японія погодилася досить серйозно допомагати Україні високоточною високотехнологічною зброєю. Південна Корея також бере участь у цій програмі. А на сьогодні ситуативний союзник у Північної Кореї — Російська Федерація, за допомогою якої запущено перший супутник-шпигун, що включається в систему ядерних сил Північної Кореї. Плюс зараз ще планується близько трьох запускати”, — говорить він.

Водночас, на думку Добряка, не варто говорити про те, що завтра почнеться війна на Корейському півострові та в Східній Азії.

“Але підвищення градуса і формування зони напруженості в цьому регіоні… плюс ми говоримо про відволікання сил і засобів, а це сьомий і третій флот США, який оперативно відповідає за цю зону. Багато інших чинників, які у фінансовому аспекті відвертають увагу і Японії, і Південної Кореї, і США. Тому що сам Кім Чен Ин — це лідер, який за певних ситуацій дійсно може піти на безпрецедентні заходи. І розвідка Південної Кореї говорить про те, що Північна Корея готова здійснити певні провокаційні воєнні дії, потужні кібератаки. А в них хакери досить серйозні, які працюють у системі безпеки Північної Кореї і можуть принести досить серйозну загрозу”, — пояснив експерт.

Тобто, констатував Добряк, ця так звана вісь зла, яку краще назвати “вісь авторитарно-індустріально-ресурсних держав, які борються з демократичними постіндустріальними системами”, на сьогодні може нести загрозу.

“Але сказати жорстко, що на сьогодні ми бачимо цю військову загрозу, я б поки що не сказав, але за будь-яких обставин це може бути”, — резюмував експерт-міжнародник.

Читайте також: Інтереси Китаю і Росії стикаються на тлі Кім Чен Ина, який загрожує ядерною боєголовкою, — політолог

Прямий ефір